Helikopter ebeveyn tutumu ile yetişen annelerin kendi öz yeterlilik inançları ile çocuklarının öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi - Artır, Elif Kazdal (My University, 2022)
Bu araştırma, helikopter ebeveyn tutumu ile yetişen annelerin kendi öz yeterlilik inançları ile çocuklarının öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Değişkenler; annenin bir iş yerinde çalışma durumu, öğrenim düzeyi, yetiştiği aile tipi, yaşı, çocuklarını yetiştirdiği aile tipi, sahip olunan çocuk sayısı, çocukların yaşı, cinsiyeti şeklinde belirlenmiştir. Araştırma İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde bulunan toplam 17 ilkokul, ortaokulu ve imam hatip ortaokulu bünyesindeki anasınıflarında eğitim görmekte olan 57-72 aylık 268 çocuk ve anneleriyle gönüllülük sasına göre yapılmıştır. Katılımcı annelere demografik değişkenlerle ilgili bilgiler elde edebilmek amacıyla ilk olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Annelere, kendi ebeveynleriyle ilgili algıladıkları helikopter ebeveynlik düzeylerini ölçmek amacıyla Algılanan Helikopter Ebeveynlik Tutum Ölçeği ve öz yeterlilik düzeylerini ölçebilmek amacıyla Berkeley Ebeveyn Öz Yeterlilik Ölçeği/ Aile Stratejisi Formu uygulanmıştır. Çocukların öz düzenleme becerileri düzeyi öğretmenleri tarafından her çocuk için tek tek doldurulan Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği’nden aldıkları puanlara bakılarak tespit edilmiştir. Verilerin analizi Pearson Korelasyon Kat Sayısı, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA), Tukey Testi ve T-Testi sonuçlarına göre yapılmıştır. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda annelerin helikopter ebeveynlerle yetişme durumları ile öz yeterlilik inançları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Annelerin helikopter ebeveynlerle yetişme durumları ile çocuklarının öz düzenleme becerileri arasında ve annelerin öz yeterlilik inanç düzeyleri ile çocuklarının öz düzenleme becerileri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Annelerin algıladıkları helikopter ebeveyn tutum düzeyleri ile bir iş yerinde çalışma durumu, annelerin öğrenim düzeyi ve annelerin içinde yetiştikleri aile tipi arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı ancak annelerin çocuklarını yetiştirdikleri aile tipi değişkenine göre çekirdek aileye sahip annelerin algılanan helikopter ebeveynlik puan ortalamaları daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ebeveyn öz yeterlilik inançları ile çocukların cinsiyeti, çocukların yaşı ve sahip olunan çocuk sayısı arasında anlamlı düzeyde bir fark olmadığı görülmüştür. Çocukların öz düzenleme becerileri ile yaşları, cinsiyetleri arasında anlamlı bir fark olduğu ancak annenin yaşı ve öğrenim düzeyiyle aralarında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.

This research was carried out to examine the relationship between helicopter parenting attitude, the self-efficacy beliefs of mothers and their children’s self-regulation skills depending on various variables. Variables include the mother's working status in the workplace, education level, family type, age, family type in which she raised her children, number of children, age, and gender of children. The research was carried out on a voluntary basis with 266 children aged 57-72 months who are studying in 17 primary schools, secondary schools, and kindergartens within the body of Imam Hatip secondary school in Beyoğlu district of Istanbul and their mothers. Primarily, a personal information form was sent to participating mothers in an attempt to obtain information and understand their relevant demographic variables. The Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale was applied to the mothers in order to measure their perceived helicopter parenting level of their parents, subsequently, the Berkeley Parent Self-Efficacy Scale/ Family Strategy Form was applied to measure their self-efficacy levels. The level of children's self-regulation skills was determined by interpreting the scores they received from the Self-Regulation Skills Scale, which was filled out individually for each child by their teachers. Consequently, statistical data analysis was performed using the Pearson Correlation Coefficient, single-factor analysis of variance (ANOVA), Tukey Test, and T-Test results. As a result of the statistical processes, it was determined that there was a positive relationship between the mothers' upbringing with helicopter parents and their self-efficacy beliefs. It was concluded that there was no significant relationship between mothers' upbringing with helicopter parents and their children's self-regulation skills and between mothers' self-efficacy belief levels and their children's self-regulation skills. Furthermore, it was determined that there was no significant difference between the level of helicopter parental attitudes perceived by mothers and their hierarchical status in a workplace, their education level, and the type of family they grew up in. Yet, it is important to note that the perceived helicopter parenting score averages of mothers with nuclear families were higher than the family type in which mothers raised their children. Moreover, it was observed that there was no significant difference between parental self-efficacy beliefs and the gender of the children, the age of the children, and the number of children they had. Lastly, it was determined that there was a significant difference between the children's self-regulation skills and their age and gender, but there was no significant difference between the mother's age and education level.
Investigation of the relationship between self-efficacy beliefs of mothers who are raised with helicopter parental attitude and their children's self-regulation skills according to various variables
Keywords: Education; Eğitim; Helikopter Ebeveynlik; Okul Öncesi Dönem Çocukları Helicopter Parenting; Öz Düzenleme Becerileri; Öz yeterlilik İnancı; Preschool Children; Self-efficacy Belief; Self-Regulation Skills