Revize uluslararası entegre raporlama çerçevesine ilişkin bankacılık sektöründe covıd-19 pandemisi verilerinin analizi - ÖKTEM, BEGÜM; ÖKTEM, RECEP (My University, 2022)
Entegre raporlama kavramı işletme paydaşlarının, finansal raporların yanı sıra finansal olmayan raporlara da ihtiyaç duymasıyla 1990’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Aralık/ 2013 yılında entegre raporun tanımı, amacı ve kapsamı, sermaye ögeleri, değer yaratılması, kılavuz ilkeler ve içerik ögelerine ilişkin bir çerçeve sunan Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi yayınlanmış ve Ocak/ 2021 yılında revize edilmiştir. Mart /2020 yılında ise tüm dünyayı etkisini altına alan Covid-19 pandemisi ile başta sağlık sektörü olmak üzere turizm, eğitim, gıda sektörü gibi sektörler de olumsuz etkilenmiştir. Ekonomik dengenin bozulması ile bankalar kredi destek paketleri sunarak pandemi sürecinde aktif rol oynamıştır. Bu nedenle çalışmada öncelikle revize IIRC (Ocak/ 2021) değerlendirilmiş, önceki sürüm (Aralık /2013) ile farklılıklar özetlenmiştir. Ardından ülkemizde bankaların yayınladıkları entegre raporların Covid-19 verilerine içerik analizi yapılmıştır. Bankaların entegre raporlarında kılavuz ilkeler ve içerik ögeleri kapsamında Covid-19 pandemisi değerlendirilerek çalışma sonlandırılmıştır.

The concept of integrated reporting emerged in the 1990s as the stakeholders of the business needed non-financial reports as well as financial reports. The International Integrated Reporting Framework, which provides a framework for the definition, purpose and scope of the integrated report, capital elements, value creation, guidelines and content elements, was published in December / 2013 and revised in January / 2021. In March / 2020, with the Covid-19 pandemic, which affected the whole world, sectors such as tourism, education, food sector, especially the health sector, were negatively affected. With the deterioration of the economic balance, banks played an active role in the pandemic process by offering loan support packages. For this reason, the revised IIRC (January / 2021) was evaluated first, and the differences were summarized with the previous version (December / 2013). Then, content analysis was performed on the Covid-19 data of the integrated reports published by banks in our country. The study was terminated by evaluating the Covid-19 pandemic within the scope of guiding principles and content elements in the integrated reports of banks.
Analysis of the covid-19 pandemic data in the banking sector related to the revised international integrated reporting framework
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Entegre Raporlama; Covid-19 Pandemisi; Bankacılık Sektörü; : Integrated Reporting; Covid-19 Pandemic; Banking Sector