Elektronik imzalı belgelerin yönetilmesi ve arşivlenmesi - Yalçınkaya, Bahattin (My University, 2008)
ELEKTRONİK İMZALI BELGELERİN YÖNETİLMESİ ve ARŞİVLENMESİ En genel tanımıyla elektronik imza, elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. Bu tanımda elektronik imzanın en önemli üç unsuru ifade edilmektedir. Buna göre; elektronik imzanın elektronik veriden ayrı olduğu ve ona eklenmesi, ikinci olarak eklendiği veriyle mantıksal bağlantı kurulması, üçüncü olarak, veriye eklenen ve eklendiği veriyle mantıksal bağlantı kurulmasının kimlik doğrulama amacıyla yapılıyor olmasıdır İnsanların kullanımına sunulan birçok yeni teknolojik altyapının sergilediği kolaylık ve kullanışlığı gölgeleyebilecek en önemli etkenlerin başında, bilgi ve bilgisayar güvenliği gelmektedir. E-imzanın gerek kişisel ve gerek kurumsal alanda yaygınlaşabilmesi ve var olan geleneksel yapının yerini alabilmesi için yerine getirilmesi gereken en önemli şart, bu teknolojiye olan itimadın toplum içerisinde yaygınlaşması ve bir daha zarar görmeyecek şekilde sağlam bir biçimde yerleşmesidir. Bu çalışma çerçevesinde kâğıt tasarrufu desteklenerek, kurumların veya şirketlerin e-imzalı belgeleri kullanarak gelişimlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla birkaç model üzerinde durulmuştur. Bu modeller uygulamada bulunan birkaç modeldir, şüphesiz farklı yaklaşımlarla geliştirilebilirler.

MANAGEMENT AND FILING OF THE ELECTRONIC-SIGNED DOCUMENTS In its broadest definition, electronic signature refers to an electronic data which is attached or logically connected to an electronic data, and used for identity verification. This description covers three significant components of electronic signature; namely, the electronic signature firstly differs from the electronic data and is attached to it, secondly it has a logical connection with the data to which it is attached, and thirdly it is attached to the data with an aim to verify identity. The question of security of information and computers is one of the factors overshadowing facilities and efficiencies provided by the modern technology. Settlement of faith on technology within the society is the most important condition in order for enlargement of electronic signature within individual and institutional spaces and its replacement with the conventional structure. Within the framework of this study, several models are emphasized so as to support paper savings and development of institutions and companies through use of electronic-signed documents. These employed models are few in number but may be improved by different approaches.
Keywords: Arşiv_Belge Yönetimi; Belge Yönetimi; Bilgi Yönetimi; E-İmza; Elektronik İmza