Ürün geliştirme çalışmalarında kullanılan araç ve teknikler: türk seramik sektöründe bir uygulama - Akyüz, Birol (My University, 2007)
ÜRÜN GELİŞTİRME ÇALISMALARINDA KULLANILAN ARAÇ VE TEKNİKLER: TÜRK SERAMİK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Küresellesen dünya pazarlarında artan rekabet, isletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin müsteri memnuniyetini saglamaları ile mümkün olacagını göstermistir. Bu da ancak, müsterilerin beklentilerine cevap verecek nitelikte ürünler gelistirmekle mümkündür. Müsteri beklentilerini karsılama çabaları, ürün gelistirme çalısmalarının önemini artırmıstır. Müsteri beklentilerinin sürekli olarak geliserek degistigi sektörlerden bir tanesi Türk seramik sektörüdür. Bu sektör, kaliteli ve düsük maliyetli ürünler ile dünya pazarlarında önemli bir yere sahiptir. Bu baglamda, tez çalısması kapsamında, küresel rekabetin yogun olarak yasandıgı Türk seramik sektöründe, ürün gelistirme araç ve teknikleri ve ürün gelistirme performansına etki eden diger faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin ürün gelistirme çalısmalarının basarısı üzerindeki etkilerinin ortaya konması amacıyla bir saha arastırması yapılmıstır. Bu çalısma, altı bölümden olusmaktadır. Giris ve amaç kısmından olusan birinci bölümden sonra, ikinci bölümde, ürün gelistirme ile ilgili kavramlar açıklanmıs, isletmeleri ürün gelistirmeye zorlayan nedenler belirlenerek, ürün gelistirme ilkeleri sıralanmıs ve ürün gelistirme çalısmalarının organizasyonu ve yönetimi üzerinde durulmustur. Üçüncü bölümde, süreç kavramı ve ürün gelistirme süreç adımları incelenerek, ürün gelistirme çalısmalarında kullanılan araç ve teknikler açıklanmıstır. Ayrıca, ürün gelistirme yaklasımları ve ürün gelistirme performansına etki eden faktörler konularına yer verilmistir. Dördüncü bölümde, tezin saha arastırmasının yapıldıgı Türk seramik sektörü hakkında bilgi verilmistir. Besinci bölüm, uygulama bölümüdür. Literatür arastırması sonucunda elde edilen bilgilere dayanarak arastırmanın teorik modeli kurulmus ve modelde yer alan degiskenler açıklanarak ilgili hipotezler olusturulmustur. Arastırma verilerinin elde edilmesi amacıyla hazırlanan anket formu, küresel rekabetin yogun olarak yasandıgı Türk seramik sektöründe yer alan 60 firmadan 52’sine uygulanmıstır. 8 firma anket çalısmasına katılmayı kabul etmemistir. Bu bölümde; saha çalısmasından elde edilen veriler SPSS istatistik degerlendirilerek, ankete katılan firmalara ait bilgileri içeren frekans tablolarına, arastırmanın teorik modelinde yer alan degiskenlere ait faktör analizi sonuçlarına, güvenilirlik analizi sonuçlarına, korelasyon analizi, ortalama ve standart sapma degerlerine, regresyon analizi ve hipotezlerin kabul ya da reddedildigine dair sonuçlara ve yorumlara yer verilmistir. Son bölümde, tez çalısması bir bütün olarak degerlendirilmis ve saha arastırmasından elde edilen bulgular sektörel bazda yorumlanmıstır. Bu çalısmadan elde edilen sonuçlardan ilkine göre; örgütsel özelliklerin, üst yönetimin destegi ve iletisim bilesenleri, es zamanlı ürün gelistirme yaklasımını pozitif ve anlamlı bir sekilde etkilemektedir. Ürün gelistirme stratejilerinden proaktif stratejiler ile es zamanlı mühendislik yaklasımı arasında pozitif yönde ve anlamlı bir iliski vardır. Ürün gelistirme çalısmalarına katılımın bilesenleri olan; tedarikçilerin katılımı, müsterilerin katılımı ve çalısanların katılımı es zamanlı mühendislik yaklasımı üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Ürün gelistirme ekiplerinin yapısı bilesenlerinden; çapraz fonksiyonel ekipler ve adanmıslık bilesenleri ile es zamanlı ürün gelistirme yaklasımı arasında pozitif yönde ve anlamlı bir iliski vardır. kinci olarak; es zamanlı ürün gelistirme yaklasımı, örgütsel özelliklerin iletisim bileseni ve ürün gelistirme çalısmalarına katılımın çalısanların katılımı bileseni ile ürün gelistirme araç ve tekniklerinin kullanımı arasında pozitif yönde ve anlamlı bir iliskinin var oldugu tespit edilmistir. Üçüncü olarak, ürün gelistirme araç ve tekniklerinin kullanımı ile es zamanlı ürün gelistirme yaklasımının ürün gelistirme performansını pozitif yönde ve anlamlı bir sekilde etkiledigi sonucuna ulasılmıstır. Elde edilen bulguların teorik ve yönetimsel etkileri tartısılmıstır.

TOOLS AND TECHNIQUES USED IN PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES: AN APPLICATION IN TURKISH CERAMIC INDUSTRY Fierce competition in global world market has shown that it is possible for companies to pursue their existence by meeting theirs customers’ satisfaction. This is only possible by developing the right product meeting their customers’ needs. The effort of meeting the customers’ demand has improved the importance of companies product development activities. Turkish ceramic sector is one of the main sectors for which the customers’ demands have been changing continuously. This sector takes an important place in the world market with the reasonable quality and low priced products, providing the county intensive global competition. In this context, within the content of this thesis on the Turkish ceramic sector, a field market research has been performed in order to determine the factors influencing the product development tools and techniques in the sector and their impact on product development performance. Special attention is focused on the determination of influence of these factors on the product development achievement. This study contains six separate chapters. After the first chapter, containing introduction and aim, in the second chapter the terms related with the product development are explained, the reasons why the companies have to develop new products and the product development principles have been explained, product development organization and management are detailed. In the third chapter, the process concept and product development process steps, the tools and techniques used in product development working activities are explained. Furthermore, the product development approaches and factors affecting product development performance are also explained. In the fourth chapter, the sector focused information is given about the Turkish ceramic industry where the field study of this thesis has been done. The fifth chapter of thesis is the application part. Under the light of related literature survey, the theoretical model of this study is prepared and related hypothesis are proposed by explaining the variables on the proposed model. After explaining the variables on theoretical model, the related hypotheses on the model are generated. A questionnaire form is prepared for collecting the research data. There are 60 companies operating in Turkish Ceramic Sector. All of these 60 companies are contacted, only 8 firms did not respond to our questionnaire positively. The data obtained from the field study are evaluated using commercially available and widely used SPSS statistic program, frequency tables containing the information about the responding firms, the results of the factor analysis of the variables of the model, the results of the reliability analysis, correlation analysis, average and standard deviation values, regression analysis results and comments have been placed about the acceptance or rejection of the hypothesis. In the final part of the thesis, the findings and the results are evaluated as a whole and are compared with the findings in the literature. As far as the outcome of this study is concerned, the organizational characteristics, support of the senior management and communication components affect concurrent product development approaches positively and meaningfully. Between all the product development strategies, proactive strategies and concurrent engineering approach are related to each other positively and meaningfully. Among the product development involvement components; supplier involvement, customer involvement and employee involvement affect concurrent engineering approach positively and meaningfully. Among the product development team structure components, the cross functional teams and dedication are related to each other positively and meaningfully. Moreover it is observed that as one of the organizational characteristics communication components concurrent product development, and employee involvement are related to the utilization of the product development tools and techniques positively and meaningfully one by one. At last but not least, is concluded that concurrent engineering approach and the use of the product development tools and techniques positively and meaningfully affect product development performance of the companies. Finally, the influences of the findings of the current work on the theoretical and managerial level are discussed.
Keywords: İşletmeler_Seramik_Ürün Geliştirme; Makina Eğitimi; Ürün Geliştirme