Türk yazılı basınında Suriyeli mültecilerin temsili - Filiz, Selma (My University, 2018)
Medya 4. Güç olarak günümüzde daha etkili bir söylem üretme ve algı yaratma aracı olarak yer edinmiş durumdadır. Medyanın bu ideolojik gücü, ürettiği söylemler ile hedef aldığı alıcı kitlelere neyi nasıl düşünmesi ve görmesi gerektiğini anlatan bir yol gösterici durumundadır. Bu açıdan medya 2011 Nisan ayından itibaren Türkiye’ye göç eden Suriyeli sığınmacıların algılanmasında da büyük bir role sahiptir. Suriyelilerin anlamlandırılmasında ve toplum içerisinde konumlandırılışında medyanın sahip olduğu noktayı daha iyi görebilmek için literatür taraması yapılarak çalışmanın “yöntem ve örneklem” bölümünde “eleştirel söylem analizi” tekniği kullanacaktır. İnceleme okunma tirajı yüksek olan şu 5 ulusal gazete üzerinden yapılacaktır; Hürriyet, Posta ve Milliyet, Birgün ve Yeni Asır gazeteleri. İnceleme aralığı olarak ise 1Temmuz 2017 – 15 Temmuz 2017 tarihlerini kapsayacak şekilde olacaktır. Bu tarih aralığının seçilme sebebi ise hamile bir Suriyeli kadının tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesi olayının öncesinde ve sonrasında gazetelerde yer alan söylem farklılığını tespit etmektir. Oluşturulan nefret söylemi bu olaydan sonra daha yumuşak bir hal almıştır. Araştırma bu şekilde toplum içerisinde bireylerin algısına Suriyeli sığınmacıların nasıl yerleştirildiğini ve oluşturulan ötekileştirmenin ne boyutlara ulaştığını ortaya koyacaktır.

The media has taken its place as a force to produce a more effective discourse today and to create perception. The ideological power of the media is a way of telling what people should think and see what they are aiming for with the discourses they produce. In this respect, the media also plays a major role in the perception of the Syrian asylum seekers represented. Will use the technique of critical discourse analysis in the method and sample section of the literature survey to better understand the point where the media has its place in the meaning of the Syrians and in the society. There view will be conducted through 5 national newspapers with high reading circulation; Hürriyet, Posta and Milliyet, Birgün and Yeni Asır. There view interval will be from 1 July 2017 to 15 July 2017. There a son for choosing this date range is to determine the discrepancy in the journalism before and after the murder of a pregnant Syrian woman after the trial. The hate speech created has become softer after this. In this way there search will reveal how the Syrian asylum seekers have been placed in the society and how the created alie nation reaches the dimensions.
Keywords: Basın; Hate speech; Irkçılık; Media; Medya; Milliyetçilik; Mülteci; Mülteciler; Mülteciler, Suriyeli; Nationalism; Nefret söylemi; Nefret Söylemi Syrian; Press coverage; Racism; Refugee; Refugees; Refugees, Syrian; Suriyeli; Turkey; Türkiye