Epizyotomi iyileşmesini etkileyen faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Bu araştırma; Türkiye'de Kütahya İli Devlet Hastanelerinde doğum yapan epizyotomili lohusa kadınların yara iyileşmesini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile prospektif olarak yürütüldü. Yöntem: Araştırmaya, 01 Temmuz 2007- 01 Mart 2008 tarihleri arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden 104 anne dahil edildi. Kadınların sosyodemografik özellikleri ve epizyo bakımlarına ait bilgiler sorgulandı. Epizyo yara iyileşmesi REEDA Skalası ile prospektif olarak değerlendirildi. Verilerin özetlenmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Değişkenlerin karşılaştırılması; Mann Whitney-U testi ve Bivariate Spearman's Rank Korelasyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin; yaş ortalaması 25.4±4.1, boy ortalaması 161.6±4.6 cm. Annelerin eşlerinin %66.3'ü memur veya işçiydi, %12.5'inin sosyal güvencesi yoktu. Annelerin %73.1'i çekirdek aile tipine sahip ve hane başına düşen kişi sayısı ortalama 4.2±1.6'di. Annelerin %59.5'inin epizyotomi bölgesinde sorun vardı. Annelerin sosyodemografik ve hijyen alışkanlıklarının REEDA Skalası puanına göre; epizyotomi yara iyileşme sürecini geciktiren etmenler; ailenin kalabalık olması, aylık gelirin düşük olması ve doğum sonu geç banyo yapmak ve yanlış genital hijyen alışkanlıkları olarak saptandı. Sonuç: Kadınların genital hijyen alışkanlıkları konusunda ve epizyotomi bakımı konusunda eğitimlerinin arttırılması, gereksiz epizyotomi açılmasını önlemek için epizyotomi açma endikasyonları konusunda ebelerin bilgilendirilmesi, epizyotomi sonrası bakım eğitimi için standart doküman oluşturulması gerektiği kanısındayız.

Objective: The objective of this prospective study was to determine the factors influencing the healing of episiotomy wounds in patients at the public hospitals of the province of Kütahya. Methods: The research involved 104 mothers who gave normal birth with episiotomy between 1st July 2007 and 1st March 2008 and agreed to participate in our study. Data were collected using a data entry form and evaluations on the REEDA scale. Descriptive statistics were used to summarize the data. The variables were compared by the Mann-Whitney U test and Bivariate Spearman's Rank Correlation. Results: The average data and their standard deviation for the mothers were as follows: age 25.4±4.1 years, height 161.6±4.6cm. Their spouses were office or industrial workers in 66.3% of cases and 12.5% had no public insurance. 73.1% lived in a nuclear family, with an average of 4.2±1.6 people per dwelling. There was a healing problem in the episiotomy area in 59.5% of the patients. The REEDA Scale score showed that socio-demographic factors and the hygiene behavior of mothers; related to factors delaying the wound healing process of the episiotomy as follows: numerous family, low income, delay in bathing and incorrect genital hygiene habits. Conclusions: We suggest that education of women about episiotomy care and genital hygiene s should be improved; midwives should be informed about episiotomy indications in order to avoid unnecessary incisions and standard documents should be developed for training in episiotomy care.
Factors affecting the healing of episiotomy
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları