M.Ö. II.-M.S. IV. yüzyıllarda likya-pamfilya bölgesinde kırsal alan güvenliği - Öztürk, Hüseyin Sami (My University, 2006)
Likya, Pamfilya ve Pisidya bölgelerinin tarihi, hem barındırdıkları hem de komşu oldukları birçok dağlı kabilenin sebep olduğu, haydutluk/ korsanlık faaliyetleri ve isyanlarla doludur. Kıyılardaki uygar kentler tarih boyunca, iç kesimlerde yaşayan göçebe toplumların kurbanları olmuşlar; Pisidyalılar, Homonadalılar ve özellikle İsavriyalılar’ın yağmalarının yol açtığı terör ve karışıklıklar, başta Pamfilya olmak üzere Pisidya ve Likya’da da adeta bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Daha Hellenistik Çağ’dan itibaren kentlerin kırsal alan güvenliği için bir dizi önlem aldığını görüyoruz. Çeşitli isimler altında kurulmuş olan farklı birçok güvenlik teşkilatı bu tedbirlerin başında gelir: Bunlar eirenarkhes, lestodeioktes, lestophonos, paraphylaks, orophylaks, diogmtes ve neaniskos’lar ile Likya Birliği’nin resmi güvenlik gücü olan hypophylaks’lardır. Likya, Pamfilya ve Pisidya’daki dağlı kabileler tarih boyunca tam olarak kontrol altına alınamadıkları için, buralardaki haydutluk faaliyetleri ve bunlara karşı alınan önlemler de hiçbir zaman son bulmamıştır. M.Ö. II. yüzyılın ortasından M.S. IV. yüzyılın sonuna kadar bölgede çeşitli tedbirler alan Roma ve kentler bu konuda tam bir başarı sağlayamamıştır.

This study to analyse the means by which the local police forces and the Roman army attempted to keep the peace in Lycia, Pamphylia, Pisidia and the factors inherent in the social structure that may have helped or hindered this process. The location and activities of the police officers (eirenarkhes, paraphylaks, eirenes prostates, lestophylaks, orophylaks, arkhiphylaks, hypophylaks), will be set against the areas known to be the bases of bandits, and their effectiveness in law-enforcement assessed. I shall also examine their status in their status in the community and their consequent impact on the potential criminal and law-abiding groups in the province. The activities of the post-Diocletianic standing garrison and the campaigns of imperial armies will be considered together with the more peaceful pacification carried out by means of recruitment and veteran settlement. Such activities will be set in the context of social and economic structure of the province itself, and related to developments in the structure. We hope to show how the peace was kept by the active cooperation of the local ruling classes,who had much to lose from any disturbance.
Keywords: Eskiçağ Tarihi