Türkiye’de misyonerlerin hedef kitleleri ve faaliyetleri - Kozan, Tuba (My University, 2007)
TÜRKİYE’DE MİSYONERLERİN HEDEF KİTLELERİ ve FAALİYETLERİ Misyonerlik; görev, yetki, vekâlet, bir işin yapılması için verilen özel görev anlamına gelen “misyon” kelimesinden türemiştir. Bu işi yapan kimseye misyoner” ve misyonerin yaptığı işe de Türkçe’de “misyonerlik” denilmektedir. Hıristiyanlar, tarih boyunca gittikleri yörelerde hitap ettikleri insanlara sadece Hıristiyan mesajını duyurmayı değil, onları Hıristiyanlaştırmayı da hedeflemişlerdir. Bu nedenle Amerika’nın Batılı Hıristiyanlarca işgalinden iki yüz yıl geçmeden güneyi ve kuzeyi ile bütün kıtanın yerli kızıl dereli inanç ve kültürleri yok edilmiş, çeşitli baskılarla yöre halkları hızla Hıristiyanlaştırılmıştır. Aynı durumu Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Afrika’da görmek mümkündür. Bugün modern ve post modern metotlarla aynı senaryoyu ülkemizde de gerçekleştirme peşindeler. Dün sıcak harple yapamadıklarını bugün soğuk harple gerçekleştirme peşindeler. Nitekim ABD’li misyonerlerin, dünya misyonerlik faaliyetleri için 128 Milyon Dolar kaynak hazırladıkları ve bunun önemli bir kısmını Türkiye için ayırdıkları düşünülürse olayın ne kadar vahim olduğunu anlamak zor olmaz. Zira Hastalık vücuda en zayıf anında girer prensibinden hareket eden misyonerler, bugün Anadolu Türk toplumunun millî, dinî ve ekonomik reflekslerinin en zayıf olduğu anı yaşadığını, çok iyi bilmektedirler. Misyonerlerce kutsal ve kurtarılması gerekli coğrafya olarak görülen Anadolu vatansızlaştırılmak istenmektedir. Bu amaçla işe ilk olarak yıllarca bu vatanda ortak kültür ve din birliği içerisinde kardeşçe yaşamış etnik gurupları bir birine düşman etmekle başlamışlardır. Bu vesileyle başta Kürtler ve Aleviler olmak üzere Anadolu’da yaşayan etnik ve dini farklılıklar üzerinde yoğun faaliyet göstermektedirler. Bugün ülkemizde faaliyet gösteren misyonerlerin yıkıcı ve bölücü etkilerine karşı, toplumumuzun ilgili kesimleri tarafından, kısa, orta ve uzun vadede acil önlemler alınması gerekmektedir. THE TARGET SOCIETY AND THE ACTIVITIES OF THE MISSIONARIES IN TURKEY Missionary work; is derived from the word “mission” which means task, authorization, attorneyship, and a special task for doing a work. The person who does this work is called as missionary and the work which missionary does is called as “missionary work” in Turkish. Throughout the history,christians has planned on not only inform about christian messages but also make them christian in the areas where they went.Therefore ,in 200 years after invasion of America by western christians, the indian beliefs and cultures were destroyed and local people were made christians by press rapidly. It is possible to see the same situation in Australia, New Zealand, India and Africa. Now, they are trying to actualize the same scenario with modern and post-modern methods in our country. They want to succeed the project, which they couldnt actualise with hot war in the past, with cold war now. It is not difficult to understand the importance of the event when we think American missionaries has prepared 128 million dollars for the missionary activities in the world and the big part of the money for Turkey. Missionaries , who acts according to the principal that disease enters to body when its weakest time, know that today Anatolian-Turkish society lives the weakest times for national, religious and economical reflexes. Anatolia is seen holy geography which must be conquered and whose civilization wanted to be assimilated. For this aim, at first they tried to start conflict between the ethnical groups who have been living with same beliefs about religion and culture.Therefore they have some activities on ethnical and religious differences between Kurdish and Alevi people. Today, authorities should take precaution against the seperatist and harmfull activities of missionaries in short, mid and long periods of time.
Keywords: Din Sosyolojisi; Misyonerlik; Misyonerlik_Türkiye