Eğitim Amaçlı Sanal Gerçeklik Uygulamalarında_x000D_ Kullanılan Cihazların Daldırma Açısından İncelenmesi - EMRE, İLKİM ECEM (My University, 2019)
Teknolojide yaşanan gelişmeler, farklı araç ve yöntemlerin eğitim amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır.İlgili alanyazın incelendiğinde, son yıllarda giderek artan kullanım oranlarıyla sanal gerçeklik (SG) teknolojisinineğitim amaçlı çalışmalarda sıklıkla tercih edilmeye başlandığı görülmektedir. SG, bireyin farklı duyu organlarınıuyararak fiziki bir ortamdan sanal bir ortama geçişine olanak sağlayan bir teknolojidir. Bu çalışmada; SGuygulamalarıyla eğitim amaçlı gerçekleştirilen çalışmalarda kullanılan cihazlar, daldırma (bireyin sanal gerçeklikcihazlarıyla fiziki ortamla olan bağının belirli sınırlılıklarla kesilerek sanal ortamda bulunma hissi) etkileri yönünden elealınmış, yeterlilikleri ve sundukları fırsatlar bakımından incelenmiştir. Scopus veri tabanında 2013-2017 yılları arasındayayımlanmış, “sanal gerçeklik (virtual reality)” kelime grubunu başlık ve “eğitim (education)” kelimesini başlık, özetve anahtar kelime olarak barındıran ve daldırma etkisi sunan cihazları içeren, 30 çalışma içerik analizi yöntemi ilebelirlenen kısıtlar çerçevesinde incelenerek araştırma gerçekleştirilmiştir. İncelenen çalışmaların tamamında (%100)görme duyusuna hitap eden cihaz(lar)ın kullanıldığı, %50’sinde işitme ve %47’sinde dokunma duyusuyla etkileşimiçeren cihaz(lar)ın kullanıldığı görülmüştür. Koku duyusuna hitap eden çalışmaya ise rastlanmamıştır. Araştırmayadahil edilen çalışmaların %43’ünde tam daldırıcı SG uygulamalarının, %53’ünde ise yarı daldırıcı SG uygulamalarınınkullanıldığı tespit edilmiştir. Kullanılan sistem tipi bakımından çalışmaların %66’sında SG gözlüklerinin (HeadMounted Display-HMD) tercih edildiği, %10’unda ise sanal mağaraların (CAVE) kullanıldığı görülmüştür. Araştırmakapsamında yapılan analizler sonucunda tespit edilen olan tüm bulgular detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Bu çalışmanın,eğitim alanında SG ile ilgili çalışmalar yapan araştırmacılar için rehber niteliği taşıyan bir kaynak olacağıdüşünülmektedir.

Technological developments enable the use of different tools and methods for educational purposes. When_x000D_ the relevant literature is examined, it is seen that virtual reality (VR) technology is becoming more and more preferred_x000D_ for educational purposes with increasing usage rates in recent years. VR is a technology that allows individuals to pass_x000D_ from a physical environment to a virtual environment by stimulating different sensory organs. In this study, the devices _x000D_ used in the studies conducted for educational purposes with VR applications, their features and opportunities were_x000D_ examined in terms of their immersion effects (creating the feeling of being in the virtual environment by cutting the_x000D_ connection of individual with the physical environment with certain limitations). In the scope of the study, 30 papers_x000D_ published in the Scopus database between the years 2013-2017, which include devices that have immersion effect and_x000D_ containing the words "virtual reality" in title and "education" in title, abstract and keywords fields were analysed with_x000D_ content analysis. It is seen that, in all of the studies visual sense, in 50% sense of hearing and in 47% sense of touch_x000D_ was addressed with the devices. Study that addressed the sense of smell is not found. It was determined that 43% of the_x000D_ studies included in the study had full immersion SG applications and 53% had semi-submerged SG applications. In_x000D_ terms of the used system type, VR glasses (head mounted display-HMD) was preferred in 66% of the studies and virtual_x000D_ caves (cave automatic virtual environment - CAVE) were used in 10%. All the findings of the analyses were given in_x000D_ detail. This study is thought to be a guide resource for researchers working on VR in the field of education.
Investigation of Devices Used in Virtual Reality Applications For Education Purposes in Terms of Immersion