“Çocuk resimlerinde imgelerin yeri” - Büyükkarabacak, Oya (My University, 2008)
ÇOCUK RESİMLERİNDE İMGELERİN YERİ Bu tezde genel olarak, yukarıda belirtilen amaç doğrultusunda, çocuk resimlerinin gelişim basamakları bilgisine dayanarak çocuk resimlerinin görünenin ötesinde anlamları olduğu anlatılmaya çalışılmış, buna bağlı olarak gelişen imgesel anlatımların nerede, nasıl ortaya çıktığı ve çocuk resmindeki önemi sorgulanmıştır. Öncelikli olarak Lowenfield’in oluşturduğu beş başlık altında çocuk resimlerinin gelişim basamakları çalışmaya temel oluşturmak amacıyla incelenmiştir. Bu başlıklar şu şekilde sıralanmıştır: 1-Karalama Dönemi 2-4 Yaş (Scribbling) 2-Şema Öncesi Dönem 4-7 Yaş (Preschematic) 3-Şematik Dönem 7-9 Yaş (Schematic) 4-Gerçekçilik Dönemi 9-12 Yaş (Realism) 5-Doğalcılık Dönemi 12-14 Yaş (Pseudo-Naturalistic) Bu gelişim basamaklarıyla orantılı olarak çocuk resimlerinde biçimsel bir öğe olarak rengin kullanımı, anlama katkısı ve imgesel kullanımlarının olup olmadığı araştırılmıştır. Çocuk resimlerinde konular çerçevesinde incelenen bölüm imgeler açısından daha zengin sonuçlar vermiştir. Bu çerçevede öncelikli olarak çocuğun yakın çevresini konu olan resimlere ağırlık verilmiştir. Aile, Ev, Okul, Şiddet ve Duygular başlıkları altında öncelikli olarak konularla ilgili veriler derlenerek bu konuların çocuk için önemi vurgulanmıştır. Her başlığın devamında da toplanan veriler ışığında çeşitli kaynaklardan elde edilen çocuk resimleri içerdikleri imgeler açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak ortaya çıkan, çocukların yaşadıkları olayları, hissettikleri duyguları başka başka yöntemlerle yansıttıklarıdır. Ortaya çıkan başka bir önemli sonuç da çocukların resimlerinin başka verilerle desteklenmedikçe sağlıklı bir yorumunun yapılabilmesinin mümkün olmadığıdır Anahtar Sözcükler: Çocuk resmi, imge

THE ROLE OF IMAGES IN CHILD’S DRAWINGS In this thesis, compatibly to the mentioned general aim, I tried to clarify that children drawings have hidden meanings other than we can directly percieve and explore how and where the developing imaginary interpretions occur and their prominence in children’s drawings. Undoubtedly, the theories of children’s drawing development are the essential basis of this research. Firstly, the children’s drawing developmental steps that are constructed by Lowenfield are explored in order to build a basis for the study. The steps are listed in this order: 1- Scribbling Age: 2-4 2- Preschematic Age: 4-7 3- Schematic Age: 7-9 4- Realism Age: 9-12 5- Pseudo-Naturalistic Age: 12-14 Due to these developmental steps, as a formal item in children’s drawings, the use of colour, its support to the content and whether it has imaginary use or not are searched. The parts about the topics in children’s drawing resulted in more detailed data. Prominently drawings about the child’s close surrounding are paid more close attention. Under the topics such as Family, Home, School, Violence and Emotions ;related data is arranged and the importance of these topics for the child are emphasized. In the consequence of each topic, child drawings picked from different sources are interpreted due to the images they contain. In conclusion, children reflect their emotions through unique methods. Another important result is children drawings can’t be interpreted truly unless other related data is available. Key words: Child drawings, image
Keywords: Resim; Resim, Çocuk