İnsan kaynakları yönetiminde bilgi teknolojisi kullanımı - Alcan, Ebru (My University, 2019)
ÖZETİNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren bilgi teknolojileri alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bilgi teknolojilerinin stratejik öneme sahip olması bilgi akışının desteklenerek kullanım ve denetim süreçleri açısından önemini artırmıştır. Rekabetin güçlenmesi yapısal değişikliklerin yaşanmasına personel yönetimi yerine insan kaynakları birimleri oluşturulmasına yol açmıştır. İnsan kaynakları yönetimi açısından bilgi teknolojilerinin yaygın bir şekilde kullanılması sistem değişikliklerine yol açtığı gibi potansiyel fırsat ve tehditleri de barındırmaktadır.Bu çalışma insan kaynakları yönetimini ve bilgi teknolojileri ile birlikte insan kaynakları fonksiyonlarını analiz edecektir. Bu fonksiyonlar açısından değişikliklere sebep olunan etkiler üzerinde durulacaktır. Yarattığı potansiyel fırsat ve tehditler analiz edilecektir. Bilgi teknolojileri kullanımının artması ile E-IKY adı altında bir dönüşüm yaşanmıştır. Kullanılan teknolojiler ile hem çalışanlar hem de işverenler stratejik düşünme ve iş verimliliği anlamında farklı bakış açıları kazanmıştır. Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz yapay zekaya ve etkilerine de değinilmiştir.

THE USE OF INFORMATION TECHNOLOGY IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENTA very significant developments have taken place in the information and communication technology (ICT) since the last quarter of the 20th century. The ICT has very strategic importance in the information flows in terms of usage and auditing. With intensification of the international competition there has been a shift from personnel management to human resources. The use of ICT in the process of human resources management not only altered the system itself but also crated potential opportunities as well as threats. This study intends to analyze the impcat of ICT on human resource management and itiş impcat its fuctions. The impcat of these chnages on the funcions will be emphisized and the potential opportunities and threats will be succinctly evaluated. A clear shift may be obswerved from human resources to e-Human resources management due to the impact of the ICT. The use of ICT provided both employees and employers with a new perspective regarding the strategic thinking and job efficiency. Coming to the agenda recently artificial intelligence and its effects, will examined.
Keywords: Artificial Intelligence; Bilgi Teknolojileri; Çalışma ekonomisi; Digitalization; Dijitalleşme; Human Resources Management; Information Technology; İnsan kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi; Labor economics; Personel yönetimi; Personnel management; Technology; Teknoloji; Yapay Zeka Human Resources