Kronik bel ağrısı olan bireylerde günlük yaşamda postüral alışkanlıkların incelenmesi - ÖZGÜL, BAHAR; POLAT, MİNE GÜLDEN (My University, 2022)
Amaç: AraĢtırmanın birincil amacı kronik bel ağrısı Ģikâyeti yaĢayan bireylerin günlük yaĢamda vücut postürünü kullanım alıĢkanlıklarının araĢtırılmasıydı. AraĢtırmanın ikincil sorusu ise; bel ağrısı Ģiddetine göre postür kullanım alıĢkanlıklarının değiĢip değiĢmediği üzerineydi. Yöntem: Bel ağrısı Ģikâyeti bulunan 227 olgu (ortalama yaĢ 31,37±10,74 yıl), araĢtırmacılar tarafından hazırlanan çevrimiçi anketi tamamlamıĢtır. Anket içerisinde son bir aydır istirahat ve aktivite esnasındaki ağrı seviyesi vizuel analog skalası aracılığıyla ve günlük yaĢamda ayakta ve oturma süresi, sandalye ve koltukta oturma, yerden ağırlık kaldırma, ayakkabı giyme ve aĢağıya & yukarıya uzanma gibi aktivitelerde postür tercihleri görsel örnekler ile sorgulanmıĢtır. Bulgular: Günlük yaĢamda ayakta ve oturma süresi tüm olgular arasında %61 oranında 5 saat ve üzerindeydi. Sorgulanan tüm günlük yaĢam aktivitelerinde çoğunlukla (%65 ve üzeri) yanlıĢ postür tercih edilmekteydi. Postür kullanım alıĢkanlıklara göre ağrı Ģiddeti incelendiğinde; koltukta oturmada yanlıĢ postürü tercih edenlerin (t=- 1,674, p=,048), ve yukarı doğru uzanmada doğru postürü tercih edenlerin ağrı seviyesi daha yüksek (t=-1,844, p=,033) olarak saptandı. Sonuç: Bel ağrısı mevcut olan bireylerin günlük yaĢamda yüksek oranda yanlıĢ postürleri tercih ettiği görülmektedir. Ağrısı daha yoğun olan bireylerin yukarı uzanmada doğru postürü kullanmaları dikkat çekiciyken, daha yüksek seviyede ağrısı olan bireylerin koltukta yanlıĢ Ģekilde oturmayı tercih etmeye devam etmekteydi. AraĢtırmanın sonuçları incelendiğinde; kronik bel ağrısı olan bireylere günlük yaĢamda vücut postürünün ideal Ģekilde kullanımına dair eğitimler verilmesi gerektiğini ve bu eğitim programlarının etkinliğine yönelik ileri çalıĢmaların gerçekleĢtirilmesini önermekteyiz.

Purpose: The primary aim of the study was to investigate the habits of using body posture in daily life of individuals suffering from chronic low back pain (LBP). The secondary question of the research was whether the posture usage habits changed according to the severity of low back pain. Methods: 227 subjects with LBP (mean age 31.37±10.74 years) completed the online questionnaire prepared by the researchers. In the questionnaire, the level of pain at rest and during activity for the last month was questioned by means of the visual analog scale, the duration of standing and sitting in daily life, postural preferences for the activities of sitting in chairs and armchairs, lifting weights from the ground, wearing shoes, and reaching up and down, with visual examples. Results: The duration of standing and sitting in daily life was 5 hours or more in 61% of all cases. In all activities of daily living questioned, mostly (66% and above) wrong posture was preferred. When the severity of pain is examined according to posture usage habits; it was determined that those who preferred the wrong posture while sitting on the armchair (t=-1.674, p=.048) and those who preferred the ideal posture when reaching upwards had higher pain levels (t=-1.844, p=.033). Conclusion: It was seen that individuals with LBP preferred wrong postures at a high rate in daily life. While it was remarkable that individuals with more intense pain used the correct posture in reaching up, individuals with higher pain continued to prefer to sit on the armchair incorrectly. When the results of the research are considered; we recommend that individuals with chronic LBP should trained on the ideal use of body posture in daily life and that further studies should be carried out on the effectiveness of these training programs.
Investigation of postural habits in daily life in individuals with chronic low back pain
Keywords: Bel Ağrısı; Postüral AlıĢkanlıklar; Günlük YaĢam; Low Back Pain; Postural Habits; Daily Life