Türkiye'de Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun anayasal ilkeler ile ilişkisi - Kutkan, Oğuzcan (My University, 2020)
Bu çalışmada Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısı, görevleri ve yetkilerinin Anayasal ilkelere uygunluğu incelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle çalışmanın birinci bölümünde Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile ilişkili olan Anayasal ilke ve haklar ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun dünya genelindeki durumunun anlaşılabilmesi için Kurul’un muadillerinin ve Kurul’un görevi olan yargının özlük işlerinin yürütülmesinin uluslararası hukuktaki ve karşılaştırmalı hukuktaki durumu anlatılmıştır. Bu doğrultuda ikinci bölümde ilk önce temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası anlaşmalardaki yargı kurulları ve yargının özlük işlerine ilişkin düzenlemeler açıklanmıştır. Sonra uluslararası örgütler tarafından yayınlanan uluslararası belgelerdeki yargı kurulları ve yargının özlük işlerine ilişkin öneriler anlatılmıştır. Ardından karşılaştırmalı hukuka geçilerek yargı kurulları ve yargının özlük işleri ile ilgili bazı demokratik hukuk devletlerindeki uygulamalar açıklanmıştır. Son bölümde ise önce tarihsel süreç içinde Türkiye’de yargının özlük işlerinin ve yargı kurullarının gelişimi açıklanmış ardından halen yürürlükte bulunan hukuka göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısı, görevleri ve yetkileri incelenmiştir. Bu inceleme kapsamında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısı, görevleri ve yetkilerindeki Anayasal ilke ve haklara aykırılıklar tespit edilmiş ve çözüm önerileri getirilmiştir.

In this study, the structure, duties and powers of the Council of Judges and Prosecutors were examined in accordance with constitutional principles. In this context, in the first part of the study, the constitutional principles and rights associated with the Council of Judges and Prosecutors are explained in detail. In the second part, the situation of the counterparts of the Board and the execution of personal affairs of the judiciary, which is the duty of the Board, in international law and comparative law has been explained. In this direction, firstly, in the second part, the regulations regarding the judicial councils and the personnel affairs of the judiciary in international conventions on fundamental rights and freedoms are explained. Then, recommendations on judicial councils and personnel affairs of the judiciary in international documents published by international organizations were explained. Then, by moving to comparative law, judicial councils and personal affairs of the judiciary in some democratic states were explained. In the last chapter firstly in the historical process it is explained the development of the personal affairs of the judiciary and judicial councils in Turkey. Then, the structure, duties and powers of the Council of Judges and Prosecutors were examined in accordance with the current law. Within the scope of this examination, violations of the constitutional principles and rights in the structure, duties and powers of the Council of Judges and Prosecutors were identified and solutions were proposed.
Keywords: Hakimler; Hâkimler ve Savcılar Kurulu; Hukuk Devleti Council of Judges and Prosecutors; Impartiality of the Judiciary; Judges; Judicial Independence; Kamu hukuku; Public law; Public prosecutors; Rule of Law; Savcılar; Turkey; Türkiye; Yargı Bağımsızlığı; Yargının Tarafsızlığı