Meme kanserinde lokal/bölgesel tedavi sonrası görülen komplikasyonlar ve bunların hasta yaşam kalitesi üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Giriş: Bu çalışmanın amacı, meme kanseri tanısı ile tedavi edilen kadınlarda uygulanan lokal tedavilere bağlı kısa ve uzun dönem komplikasyonları ve bunlara neden olan faktörleri araştırmaktır. Yöntem ve Gereçler: Bu prospektif klinik çalışmaya erken evre meme kanseri (Evre I ve II) tanısı ile ameliyat edilen ve takip edilebilen toplam 218 hasta dahil edildi. Bu hastalarda uygulanan lokal cerrahi tedaviler (lumpektomi, mastektomi, sentinel lenf nodülü biyopsisi ve aksiller disseksiyon) ve radyoterapiye bağlı ameliyat öncesi, ameliyat sonrası erken dönem (1. hafta), ameliyat sonrası orta dönem (9.-12. ay) ve uzun dönemde (ortalama 50 ay) komplikasyonlar (omuz hareket kısıtlılığı, ağrı, fonksiyonel kapasitede bozulma, lenfödem ve his kaybı), hasta yaşam kalitesi ve bunları etkileyen faktörler istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: 218 hastanın ortanca yaşı 48 (19-82) idi. Ameliyat sonrası lenfödem görülme sıklığı, erken dönemde %14.7, orta dönemde %24.8, uzun dönemde ise %6.9 olarak bulundu. Ameliyat sonrası erken dönemde omuz hareketlerinde kısıtlılık, ağrı ve fonksiyonel kapasitede azalma saptanırken, 9.-12. ay takiplerinde omuz hareketlerinden internal fleksiyon hariç tüm hareketlerin, ağrının ve fonksiyonel kapasitenin normale döndüğü, ortalama 50 aylık takip sonucunda tüm parametrelerin ameliyat öncesi ile karşılaştırıldığında normal sınırlarda olduğu görüldü. Lenfödem gelişimini etkileyen faktörler; aksiller lenf nodülü diseksiyonu yapılması (p=0.002), aksillaya radyoterapi (RT) verilmesi (p<0.001) olarak tespit edildi. Ameliyat sonrası erken dönemde depresyonu etkileyen faktörler incelendiğinde; sigara (p=0.008), aksiller lenf nodülü diseksiyonu yapılmış olması (p=0.045) ve erken dönemde lenfödem gelişimi (p=0.005) anlamlı faktörler olarak bulunurken, ameliyat sonrası geç dönemde depresyon gelişimi üzerinde, aksiller diseksiyon (p=0.021) ve mastektomi yapılmış olması (p=0.036), dren konulması (p=0.028) ve his kaybı (p=0.027) anlamlı olarak bulundu. Tartışma: Bu çalışma sonucunda, hastaların yarısından fazlasının meme kanseri tedavisi sonrası, kolda ağrı, omuz hareketlerinde kısıtlılık, kolun fonksiyonel kapasitesinde kısıtlılık, kolda şişlik, sertlik, his kaybı gibi komplikasyonların en az birinden şikayetçi olduğu sonucu ortaya çıkmış ve hangi hasta grubunun bu komplikasyonlardan daha az etkilendiğine baktığımızda; özellikle sentinel lenf nodülü biyopsisi yapılan, aksillaya radyoterapi almayan hasta grubunda tedavi sonrası yaşam kalitesinin daha iyi olduğu sonucuna varıldı.

Introduction: The aim of this prospective clinical study was to evaluate early and late complications of diff erent surgical procedures, and compare conservative surgeries (breast conserving surgery, sentinel lymph node biopsy) to more radical surgical treatments (mastectomy, axillary lymph node dissection), and find factors related to these complications in patients with early breast cancer. Materials and Methods: 218 early stage breast cancer patients (stage I and II) were enrolled in this prospective study. We studied physical complications (restrictions in shoulder motions, shoulder functional capacity, pain, lymphedema and sensory loss), psychological complications (depression, decreased quality of life) and the factors related to these complications in patients after breast surgery and/or radiotherapy at first week, at 9th-12th months and at mean follow up time of 50 months. Results: Median age of 218 patients was 48 (19-82) years. Lymphedema rates after surgery were 14.7 %, 24.8% and 6.9% at first week, 9th-12th months, and long term respectively. In early postoperative period, pain and functional capacity of the effected shoulder were worse than preoperatively measured values and all the motions of shoulder were eff ected significantly. On the other hand, at 9th-12th months, only internal flexion motion was still aff ected. At long term period, all shoulder motions, pain and functional capacitiy were in normal ranges like before treatment. The factors related with lymphedema were axillary lymph node dissection (p=0.002), radiation therapy to axillae (p<0.001), and axillary drainage (p=0.005). The factors related to postoperative depression at early period were cigarette smoking (p=0.008), axillary lymph node dissection (p=0.045) and arm lymphedema (p=0.005), also at long term period were axillary lymph node dissection (p=0.021), mastectomy (p=0.036), drain usage (p=0.028) and sensory loss (p=0.027). Discussions: After local treatment of breast cancer (surgery and/or radiotherapy), more than a half of the patients were eff ected at least one of these complications: pain, restrictions in shoulder motions and functional capacity of shoulder, lymphedema, sensory loss, hardness at arm. The patients who had sentinel lymph node biopsy, axillary dissection without axillary radiotherapy had better quality of life.
Morbidities after local/regional treatment of breast cancer and patients' quality of life
Keywords: Anestezi; Geriatri ve Gerontoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Onkoloji; Ortopedi; Pediatri; Cerrahi