Muhammed B. Ebî Bekr El-Mer’âşî ve “Ta’lîkat ‘Alâ Şerh-i Risâletil-Adab” adlı eserinin tahkiki - Çelik, Zekeriye (My University, 2012)
YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ Tez Başlığı: Muhammed B. Ebî Bekr El-Mar‟âşî ve “Ta‟lîkât Alâ Şerhi Risâleti‟l-Âdâb” Adlı Eserinin Tahkiki. Saçaklızâde Muhammed b. Ebî Bekr el-Mar‟âşî 17. Yüzyılın sonu ile 18. Yüzyılın başı arasında yaşamış bir Osmanlı Alimidir. Kendisi Kahramanmaraşlı olup, ilim öğrenmek üzere Malatya ve Şam gibi şehirlere yolculuk yapmıştır. İslamî ilimlerin hemen her alanında irili ufaklı bir çok eser telif etmiştir. Edisyon kritik çalışması olarak ele aldığımız “Ta‟lîkât „alâ Şerhi Risâleti‟l-Âdâb” adlı eser,münazara ilmi alanında yazılmış bir eserdir. Eser münazara ilminin bütün konularını içermemektedir. Bunu müellifin kendisi de söylemektedir. Böyle olmakla beraber eserin farklı bölgelerde bir çok nüshası bulunmaktadır. Bu da bize eserin bilinen bir eser olup değişik yerlerde okunduğunu göstermektedir. Saçaklızâde Muhammed b. Ebî Bekr el-Mar‟âşî, “Ta‟lîkât „alâ Şerhi Risâleti‟lÂdâb” adlı eserini telif ederken hem münazara ilmi ile, hem de tefsir-belagat gibi ilimlerle alakalı birçok eserden yararlanmıştır.

OF MASTER’S Title of the Thesis: Sacaklizade Muhammad b. Abu Bakr al-Mar’asi and “Ta’lîkât Alâ Serh-i Risaleti’l-Âdab” Work’s İnvestigation. Sacaklizade Muhammad b. Abu Bakr al-Mar’asi is an Ottoman Scholer who lived between the 17th Century and the 18th Century. He is from Kahramanmaras. He has made the trip for science like Malatya and Damascus. Almost all fields of İslamic Sciences he wrote many works of warying sizes. The critical work we have discussed edition “Ta’lîkât Alâ Serhi Risaleti’l-Âdab” is a work written in the field of Forensic Science. This work doesn’t include all issues in the field of Forensic Science. The writer also says that himself. This work’s such copies are on a lot of different areas and it makes us know that the work has been read in various places. When Sacaklizade Muhammad b. Abu Bakr al-Mar’asi was wirifing “Ta’lîkât Alâ Serh-i Risaleti’l-Âdab”, he had benefited from the Rhetoric Science and a lot of such sciences.
Keywords: Arap Dili