İşkolikliğin işyeri mutluluğuna etkisinde iş-aile yaşam dengesinin rolü üzerine bir araştırma - Akdoğan, Elçin (My University, 2025)
İşkoliklik, günümüz çalışma şartlarının etkisiyle giderek yaygınlaşmakta ve iş-aile yaşam dengesi gibi mutluluk kaynakları üzerinde de etkili olmaktadır. Bu araştırma çalışanların işkoliklik seviyelerinin işyeri mutluluğuna olan etkilerini iş-aile yaşam dengesi aracılığıyla incelemeyi hedeflemektedir. İş-aile yaşam dengesi, iş ve aile alanlarındaki bireyler ile anlaşılan rol sorumluluklarının yerine getirilmesi olarak bilinmekte ve sınırlar ile alanların yönetimini kolaylaştırmaktadır. Araştırmalar düşük iş-aile yaşam dengesinin işyeri mutluluğunu azalttığını göstermektedir. İşkolikliğin artması ile işyeri mutluluğunun azalmasında, iş-aile yaşam dengesi önemli bir rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda işletmelerin işkolikliği destekleyici çalışma yöntemlerinden kaçınmaları, iş-aile yaşam dengesini sağlamaya yönelik önlemler almaları gerekmektedir. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul ilinde hizmet veren özel hastanelerde çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Sonuç olarak işkoliklik ve işyeri mutluluğu ilişkisi iş-aile yaşam dengesinin sağlanmasındaki zorluk ile açıklanmaktadır. Araştırma dahilinde toplam 819 sağlık çalışanına anket yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda işkolikliğin işyeri mutluluğu üzerinde olumsuz etkisi olduğu ve bu etkide iş-aile yaşam dengesinin kısmı aracı rolü olduğu tespit edilmiştir.

Workaholism is becoming increasingly widespread with the effect of today's working conditions and has an effect on happiness sources such as work-family life balance. This research aims to examine the effects of employees' workaholism levels on workplace happiness through work-family life balance. Work-family life balance is known as the fulfilment of role responsibilities agreed with individuals in the work and family areas and facilitates the management of boundaries and areas. Research shows that low work-family life balance reduces workplace happiness. Work-family life balance plays an important role in the decrease in workplace happiness with the increase in workaholism. In this direction, businesses should avoid working methods that support workaholism and take measures to ensure work-family life balance. The participants of the study consisted of health personnel working in private hospitals serving in Istanbul. As a result, the relationship between workaholism and workplace happiness is explained by the difficulty in ensuring work-family life balance. Within the scope of the research, a total of 819 healthcare professionals were reached by questionnaire method. As a result of the study, it was determined that workaholism has a negative effect on workplace happiness and work-family life balance has a partial mediating role in this effect.
A study on the role of work-family life balance in the effect of workaholism on workplace happiness
Keywords: Çalışma ortamı; İş yaşamı kalitesi; iş-aile yaşam dengesi; işkoliklik; işyeri mutluluğu workaolism; Psikolojik açıdan; Psychological aspects; Quality of work life; Work environment; work place hapiness; work-family life balance