Türk işletmelerinde performans değerlendirmenin ücretler üzerindeki etkisi - Yavuzçelik, Neşe Burcu (My University, 2006)
TÜRK İŞLETMELERİNDE PERFORMANS DEĞERLENDİRMENİN ÜCRETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalısmada, yerel rekabetten küresel rekabete geçisle birlikte önem kazanan performansa dayalı ücretlendirme konusu ele alınmıstır. Konu ile ilgili literatür incelenerek performans degerlendirme, ücretlendirme ve performansa dayalı ücretlendirme konusunda temel yaklasımlar ortaya konulmustur. lk olarak çalısanın isteki basarısını ölçen performans degerlendirme konusu incelenmistir. Performan degerlendirme süreci ele alınmıstır. Performans degerlendirme yapılırken hangi yöntemelerin kullanılabilecegine, degerlendirme yaparken ne tür hatalara düsülebilecegine, tasıması gereken özelliklerin ne olduguna deginilmistir. Bu bölümün sonunda performans degerlendirmenin kullanıldıgı alanlar incelenmistir. Diger bölümde ücretlendirme konusu anlatılmıstır. Ücretlendirmenin tanımı yapıldıktan sonra ücret sistemleri incelenmistir. Ücretlendirme asamaları anlatılıp, ücretlendirme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara deginilmistir. Performans dgerlendirme ve ücretlendirme konuları incelendikten sonra performansa dayalı ücretlendirme sistemi arastırılmıstır. Bireysel, takım ve orgazniasyonel performansa dayalı olmak üzere performansa dayalı ücret türleri incelenmistir. Sistemin kurulması ve uygulama sürecinden bahsedilmistir. Çalısanlar açısından, isletme açısından ve isçi sendikaları açısından olmak üzere performansa dayalı ücret sistemleri hakkındaki görüsler arastırılmıstır. Son olarak performansa dayalı ücretlendirme sisteminin uygulandıgı bir isletme seçilerek, çalısanalrın sistem hakkındaki görüslerini ögrenmek amaçlı bir anket yapılmıstır. Anket soruları literatür bilgilerine dayanılarak hazırlanıp çalısanlara gönderildi. Gelen sonuçlar analiz edilmistir.

The effects of Performance Appraisal on Payments in The Turkish Organizations In this study, Payment systems by using performance appraisal which is more important for companies from day to day, was mentioned. After literatüre had been researched, topics about performance apraisal, payment systems and payment systems by using performance appraisal, were explained. The first part of this project includes, the definition and the evoluation performance appraisal what evaluates performance of personel. Process of performance appraisal was explained. While performance appraisal is doing, which methods can be using, which mistakes can be making, properties of performance appraisal was researched. In the other part, payment systems were explained. After mean of payment was writed, payment systems were inspected. After that, payment systems by using performance appraisal were researched. Payment types based on performance appraisal which can be based on individual, team or organization, were explained. Steps of systems and process of application were mentioned. An employees, an employers and industrial union’s opinions on payment systems by using performance appraisal had been researched. Finally, an organization which used payment systems by using performance appraisal, had been choosen and a questionnaire was made to the personnel of organization. The aim of questionnaire is learning employees’ opinions.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Performans Değerlendirme; Ücret Yönetimi_Türkiye