Üniversite öğrencilerinin katıldıkları serbest zaman etkinliklerine yönelik tutum ve algı düzeylerinin incelenmesi - Kotan Çakır, Zeynep (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Üniversite öğrencilerinin katıldıkları serbest zaman etkinliklerine yönelik tutum ve algı düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini saptamaktır. Çalışmaya Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 296 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Raghep ve Beard (1982) tarafından geliştirilen, Akgül ve Gürbüz (2010) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Boş Zaman Tutum Ölçeği” ve Esteve ve ark. (1999) tarafından geliştirilen ve Gürbüz ve ark., (2007) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan “ Boş Zaman Anlam Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20.00 paket kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogrov-Smirnof testi ile analiz edilmiş ve normal dağılım göstermediği anlaşılmıştır. (p>0,05). Bunun sonuncunda; Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri uygulanmış, ayrıca alt boyutlar arasındaki ilişkileri ölçmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak örneklem grubunun yaş, bölüm, sınıf, haftalık serbest zaman süreleri, sanatsal/ kültürel etkinliklere katılım biçimlerine göre tutum düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilirken, cinsiyet, öğrenim gördükleri üniversite, sportif ve Sosyal etkinliklere katılım biçimleri ve refah düzeyleri arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların serbest zaman algı düzeylerinde ise; cinsiyet, yaş, öğrenim gördükleri üniversite ve bölüm, haftalık serbest zaman süreleri, sanatsal/ kültürel etkinliklere katılım biçimlerine göre anlamlı farklılık tespit edilirken; sınıf, sportif ve sosyal etkinliklere katılım biçimleri ve refah düzeyleri arasında anlamlı farklılığın olmadığı sonucuna varılmıştır.

The aim of the study is to find if university students’ attitudes and perceptions about their leisure activities differ in terms of different variables. The study sample consisted of 296 volunteer students who attend Sport Sciences Faculties at Marmara and Istanbul Universities. The data collection instruments of the study include the Leisure Attitude Scale which was originally developed by Raghep and Beard (1982) and adapted into Turkish by Akgül and Gürbüz (2010), and the Meaning of Leisure Scale developed by Esteve et al. (1999), and adapted into Turkish by Gürbüz et al. (2007). The data was analyzed with SPSS 20.00. The Kolmogrov-Smirnof test was administered to see whether the data was of a normal range, and the results indicated an abnormal range (p>0,05). Thus, the Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests were applied. Additionally, correlation analysis was applied to measure the correlations among sub-dimensions. To the study results, statistically meaningful differences were found in attitudes of the participants in terms of age, class level, weekly leisure time, and participation in artistic/ cultural activities variables while no significant difference was found in terms of gender, university, participation style in sports and social activities and income levels. Considering the leisure perceptions of the participants, meaningful differences were seen in gender, age, university and department, weekly leisure time and participation in artistic/ cultural activities; however, no difference was found in class level, participation style in sports and social activities and income levels variables.
University students’ attitudes and perceptions about their leisure activities
Keywords: College students; Leisure activities; Leisure assessment; Leisure attitude; Leisure perception; Psikoloji; Psychology; Serbest zaman algısı; Serbest zaman değerlendirme; Serbest zaman etkinlikleri; Serbest zaman tutumu; Social conditions; Sosyal durum; Turkey; Türkiye; University students; Üniversite öğrencileri; Yüksekokul öğrencileri