Parkinson hastalarında hastalık süresinin yürüme parametreleri üzerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bilimsel zemin: Parkinson hastalığında ortaya çıkan postür ve yürüme bozuklukları ileri derecede özürlülük oluşturdukları için çok önemlidir. Geliştirilmiş olan üç boyutlu hareket analizi sistemleri ile yürümenin daha ayrıntılı değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Amaç: Çalışmamızda Parkinsonlu hastalarda tedavi altında yürüme parametrelerinde ortaya çıkan bulguların hastalık süresi ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve yöntemler: İdyopatik Parkinson hastalığı olan 23 hastada 3 boyutlu hareket analizi sistemi ile "on" döneminde yürüme analizi yapıldı. Hastaların temporospasyal ve kinematik verileri incelendi. Ayrıca hastalar Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ), Yürüme ve Denge skalası (GABS-gait and balance scale) ve Değiştirilmiş Hoehn&Yahr (H&Y) skalası ile değerlendirildi. Elde edilen verilerin hastalık süresi ile bağlantıları araştırıldı. Sonuçlar: Hastalık süresi ile kadans pozitif, adım zamanı negatif korelasyon göstermektedir. Kinematik verilerden pelvis obligite, kalça abduksiyon-adduksiyon hareket açıklığı derecelerinin, negatif pelvis rotasyon hareket açıklığı ile pozitif korelasyon gösterdiği izlenmiştir. Ölçeklerden BPHDÖ ile hastalık süresi arasında pozitif korelasyon elde edilmiştir. Yorum: Kadans artışı ve süre azalması adım uzunluğunda kısalmayı kom-panse etmek için ortaya çıkmaktadır. Adım uzunluğu düzenlenme mekanizmalarının bazal ganglionlarda yer aldığı bilinmektedir. Hareket amplitüdünün ise kortikal merkezler tarafından düzenlendiği ileri sürülmüştür. Pelvik rotasyonun artışı kompansasyon mekanizmalarının zamanla daha etkin hale geldiğine işaret etmektedir. Ancak özellikle koronal planda kalça ve pelvis hareket açıklıklarında azalma, bacağı salınıma hazırlayan kas grubunun etkilenmesini göstermektedir. Bu da hastalık ilerledikçe adım uzunluğu küçülmesinin artışında kortikal merkezlerin etkisinin daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Bilgisayarlı hareket analizi sistemleri bize klinik takipte yardımcı olduğu gibi, hastalığın fizyopatolojik mekanizmalarının açıklanması için de yol göstericidir.

Effect of Duration of Disease on Gait Parameters in Parkinson's Patients Scientific background: Posture and gait disturbances are major components which cause functional disability in Parkinson's disease (PD). Three dimensional gait and motion analysis systems provide quantitative data of gait. Objectives: The aim of this study is to correlate between duration of disease and gait parameters of Parkinson patients during the on-phase. Materials and methods: We investigated temporospatial and kinematics variables of gait in 23 subjects with PD as measured in the on-phase of their medication cycle using motion analysis. We evaluated the correlation between all gait parameters and Gait and Balance Scale (GABS), unified Parkinson's disease rating scale (UPDRS) total-motor scores, Hoehn&Yahr (H&Y) stages and duration of the disease. Results: We found positive correlation between cadance and duration of disease. Patients had negative correlation between stride time and duration of disease. And also there was positive correlation between UPDRS total score and duration of disease. Conclusion: Increasing of cadance and decreasing of stride time exhibited by PD subjects is a compensatory mechanism for the difficulty in regulating stride lenght. It was reported that stride lenght control mediate by basal ganglia. Scaling of lower limb amplitude during locomotion can be controlled by higher levels of the Central Nervous System. Patients tend to increase pelvic rotation to keep their center of mass stabilised because of shortness of stride lenght. We thought that reduction pelvic and hip ROMs in coronal plane are impaired muscles of leg in the swing phase. These findings possibly indicate that shortness of stride lenght with the progression of disease is related to cortical centers. Three dimentional analysis systems provide detailed gait examination in PD patients to assess of progression and efficacy for therapies. Also, this method will guide us to explain physiopathologic mechanisms of PD.
Effect of duration of disease on gait parameters in Parkinson's patients
Keywords: Nörolojik Bilimler