5'ten 7'ye agnes varda sineması - BÜYÜKBAŞ, SEHER (Akademisyen Kitabevi, 2022)
Yeni Dalga sineması 1950’li yıllarda Fransa’da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Yeni Dalga, Hollywood’un özellikle o dönem içerisinde dayattığı yerleşik sinema kurallarına karşı yeni bir sinema dili ortaya koyması bakımından büyük önem taşımaktadır.Gerek sinemaya yeni bir bakış açısı kazandırması gerekse diğer ülke sinemalarında da benzer ‘yeni’ sinemasal hareketlerinortaya çıkması noktasında örnek olması Yeni Dalga’yı dünya çapında ses getiren bir sinema akımı haline getirmiştir.Literatüründe akımın en önemli temsilcileri olarak Jacques Doniol Valcroze, Pierre Kast, Jean-Luc Godard, François Truffaut,Eric Rohmer, Jacques Rivette, Jacques Demy, Claude Chabrol, Alain Resnais, Louis Malle ve Chris Marker’ın isimleri ön planaçıkmaktadır. Bu anlamda çalışmanın amacı, Yeni Dalga sineması içerisinde erkek yönetmenlerin dışında akımın dişil yüzünütemsil eden bir kadın yönetmen olduğu vurgusunu yaparak Agnès Varda sinemasını Yeni Dalga literatürü kapsamında görünürkılmaktır. Bunun yanı sıra çalışmada Agnès Varda sinemasında kadın imgesi feminist söylem analizi yöntemi ile incelenmiştir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; Radyo, Sinema ve Televizyon; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Radio, Cinema and Television; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; FİLM, RADYO, TELEVİZYON; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; FILM, RADIO, TELEVISION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities