Financing the European green deal: EU and Türkiye - Sezgin, Mehmet Can (My University, 2024)
Bu zel sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamında gereken yeşil yatırımların finansmanında karşılaşabileceği fırsat ve zorlukları incelemektedir. AYM, Avrupa Birliği'nin (AB) net sıfır karbon hedeflerine ulaşmasını ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmasını hedefleyen dönüşümcü bir politika seti sunmaktadır. Bu kapsamda, karbon nötrlüğü hedefleyen enerji dönüşümü, kaynak verimliliği artırımı ve tasarım üretim süreçlerinin yeniden yapılandırılması AB ülkeleri ve ticaret ortakları için önemli yatırımları gerektirmektedir. Türkiye, ihracatının yaklaşık %40’ını gerçekleştirdiği AB ile ticari ilişkilerini sürdürebilmek için AYM mekanizmalarına uyum sağlamak ve belirli sektörlerde yeşil dönüşüm yatırımlarını gerçekleştirmek zorundadır. Aksi takdirde, Türkiye, bu mekanizmaların getireceği maliyetleri üstlenmek durumunda kalarak AB ile ticarette rekabet gücü zayıflayacaktır. Bu nedenle, karbon-nötr yatırımlar için finansman kaynaklarına erişim kritik bir öneme sahiptir. Araştırma, Türkiye için AYM’nin maliyet ve fırsatlarını, AB'nin sunduğu finansal araçları, Türk özel sektörünün AYM’nin finansmanına hazırlık düzeyini ve farkındalığını analiz etmektedir. Çalışmada, İkincil veri analizi ve anketler ile derinlemesine mülakatlardan elde edilen birincil veriler kullanılarak bütünleşik bir yöntem benimsenmiştir. Bulgular, özel sektörde AYM’ye yönelik farkındalığın düşük olduğunu ve kamu kuruluşlarının hibe ve finansman sağlama konusunda öncü olması gerektiğine dair yaygın bir algının bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, Türkiye’nin AYM’ye uyumu ve AB'nin karbon nötrlüğü hedefleri için mevcut yatırım seviyelerinin yeterli olmadığı ortaya konmuştur.

This master’s thesis explores the opportunities and challenges facing the Turkish private sector in financing the green investments required by the European Green Deal (EGD). As a transformative policy initiative, the EGD aims to achieve net-zero carbon emissions across the EU while engaging its trading partners in a green transition. This transition necessitates substantial investments in energy transformation, resource efficiency, and the restructuring of production processes. Türkiye, with approximately 40% of its exports directed to the EU, must adapt to the EGD’s mechanisms to sustain its trade volume with the EU. Without these adaptations, Türkiye risks incurring additional costs, weakening its competitiveness and reducing its export capacity. Access to financing is therefore critical for enabling carbon-neutral investments in compliance with the EGD. The study investigates Türkiye’s readiness to meet the EGD’s requirements, with four key objectives: evaluating the EGD’s costs and opportunities for Türkiye; assessing EU financial instruments available for green transition investments; analyzing the Turkish private sector’s awareness and preparedness for EGD financing; and offering policy recommendations for both the government and private sector. Combining secondary data analysis with primary data collected through surveys and interviews, the research reveals insufficient awareness of the EGD within much of the Turkish private sector. Many stakeholders view public institutions as key actors in providing financial support and grants for necessary investments. Furthermore, secondary data highlights a significant gap between the required investment levels for EU carbon neutrality and Türkiye’s alignment with EGD mechanisms, underlining the urgency of addressing these challenges.
Keywords: Avrupa Yeşil Mutabakatı; Carbon Border Adjustment Mechanism; Çevre politikası; Çevresel açıdan; Economic aspects; Economics; Ekonomi; Ekonomik yönleri; Environmental aspects; Environmental policy; European Green Deal; Finance; Finans; Green Finance; Mekanizması; Sınırda Karbon Düzenleme; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma; Yeşil Finans