İsrail Sosyal güvenlik sistemi ve Türkiye sosyal güvenlik sistemi ile karşılaştırılması - Kaynar, Uğur (My University, 2018)
Bu çalışma, İsrail sosyal güvenlik sisteminin araştırılması, Türkiye sosyal güvenlik sistemi ile karşılaştırılması ve uygulanabilecek önerileri sunmak amacıyla hazırlanmıştır. İki ülke sosyal güvenlik sisteminin karşılaştırmalı olarak yapılan analizi neticesinde İsrail sosyal güvenlik sisteminin gelişmiş ülkeler seviyesine yakın olduğu tespit edilmiştir. Türkiye ekonomisi son on beş yılda yaklaşık dört kat büyüyerek büyük bir başarı elde etmiş; bunun yansımaları sosyal güvenlik sisteminin her alanında görülmüştür. Bu başarının devamı için ekonomik büyümenin sürmesi, sosyal güvenlik kurumu bütçe açıklarının önüne geçilerek dengede tutulması, kayıt dışı istihdamın makul bir seviyeye getirilmesi ve benzeri sorunların çözülmesi gerekmektedir. Türkiye’de yaşlılık aylığına hak kazanmak için İsrail örneğinde olduğu gibi gelir testi uygulaması yapılması, yabancı ülkelerden göçmen olarak gelen ve bunlardan çalışma hayatına katılanların çalışma izinlerinde esneklik gösterilmesi, Türk vatandaşlığına geçecek olanlara yönelik İsrail’in göçmenlere özel olarak uyguladığı sosyal sigorta tecrübelerinden yararlanılması ve tespit edilen diğer hususlar hakkında sonuç kısmında önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to scrutinise Israeli social security system, to draw comparison with the Turkish social security system hence to present a set of feasible proposals accordingly. As a result of comparative analysis of the two social security systems; it has been found that the social security system in use in Israel is close to the level of those in developed countries. The national economy of Turkey has grown nearly by four folds in the last fifteen years, which is a great success as is reflected onto all spheres of social security system. To safeguard sustainability of progress, it is required growth of the economy; to prevent fiscal deficit of the social security institution and stabilise it; to abate unregistered employment to reasonable extents; and also to solve similar problems. In conclusion part of the study, a set of proposals are given interalia conducting an income test for entitlement to old age pension in Turkey, as in the case in Israel; showing flexibility to and providing convenience with work permits for migrants coming from foreign countries and seeking jobs in Turkey; with regards to those that will acquire a Turkish citizenship, benefiting from Israel's experience in social security practices exercised particularly for migrants.
Keywords: Comparison; Israel; İsrail; Karşılaştırma; Social aid; Social insurance; Social security system; Social service; Sosyal güvenlik sistemi; Sosyal hizmet; Sosyal sigortalar; Sosyal yardım; Turkey; Türkiye