Türkiye’de hegemonik erkeklik olgusu ve serdar akar filmleri - Özekici, Mert (My University, 2015)
Bu tez çalışmasında, Türkiye toplumunda hegemonik erkeklik olgusunun nasıl şekillendiği ve buna bağlı olarak Türkiye Sineması içerisinde Serdar Akar filmlerine nasıl yansıdığı incelenmektedir. Hegemonik erkeklik öncelikle toplumsal cinsiyet bağlamında tarihsel olarak değerlendirilmekte, ardından kavramın Türkiye’de erkekliği nasıl yeniden ürettiği tartışılmaktadır. Çalışmada, erkekliğin sinemadaki temsili, erkekliğin öteki olana bakışı ve hegemonik olamayan erkekliklerin krizi filmsel anlatı içerisinde sorgulanmaktadır. Bunun için, Türkiye Sinemasında 1990’lardan bugüne çekmiş olduğu filmlerde, kamerasını erkeklerin dünyasına çeviren Serdar Akar’ın filmografisi uygun görülmüştür. Film çözümlemelerinde, psikanalitik feminist eleştiri ve sosyolojik eleştiri birlikte yürütülmüştür. Filmlere hakim olan erkek egemen bakışın; iktidar, militarizm, toplumsal cinsiyet, şiddet gibi kavramlar ile ilişkisine dikkat çekilmiştir.

In this thesis work, how hegemonic masculinity is shaped in Turkey’s society and how it is reflected in Serdar Akar movies are examined. Firstly, hegemonic masculinity is considered in historical context of gender, and then how this concept that is discussed reproduce masculinity in Turkey. In the study, representative of masculinity in cinema, masculinity’s perspective to the others and crises of masculinities which cannot be hegemonic are questioned in filmic narration. Therefore, Serdar Akar who interested in masculinity from 1990s to today in his movies filmography was deemed appropriate. In film analysis, psychoanalytic feminist critique and sociological critique have been carried out together. The attention was drawn to the hegemonic masculinity which dominates movies and its relationship with power, militarism, gender and concepts like violence.
Keywords: Sinema; Tarih ve eleştiri; Türk sineması; Türkiye