The role of Ecowas in conflicts resolution : a comparative study on the cases of Liberia and Sierra-Leone - Issaka, Awali (My University, 2022)
ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜNDE ECOWAS'IN ROLÜ: LİBERYA VE SİERRA-LEONE ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. Bu tez karşılaştırmalı vaka analizi ile Liberya ve Sierra Leone iç savaşlarında başlangıçtan barış ve güvenliğin sağlanmasına kadar olan dönemde ECOWAS’ın çatışma çözümündeki rolünü analiz etmeyi hedeflemektedir. ECOWAS neden 1990'dan itibaren siyasi derinleşmeyi seçti ve Batı Afrika'da yaşanan iç savaşların çözümünde rolü nedir? ECOWAS'ın Liberya ve Sierra Leone ihtilaflarını çözmek için kullandığı mekanizmalar nelerdir? Liberya ve Sierra Leone iç Savaşlarında ECOWAS’ın çatışma çözümü rolünü uluslararası, bölgesel ve yerel düzeylerde etkileyen nedensel faktörler nasıl değerlendirilir? Bu araştırmayı gerçekleştirmek için karşılaştırmalı vaka çalışması metodolojisi kullanılmıştır. Neofonksiyonel yaklaşım, bölgedeki ekonomik entegrasyon süreçlerini anlamak için bir çerçeve görevi görür. Bu nedenle de ECOWAS’ın bir ekonomik entegrasyondan çatışma çözümü rolüne evrimine ikna edici açıklamalar sunmaktadır. Ancak Batı Afrika’da bölgesel ekonomik entegrasyon süreci, ekonomik kalkınma ile siyasi istikrar arasında sıkı bir ilişki olduğu için; barış ve güvenlik garantisi olmadan yürütülemez. Dolayısıyla Batı Afrika'nın bölgesel çok taraflılığı, ECOWAS'ın Liberya ve Sierra Leone örneklerinde olduğu gibi üye ülkelerdeki çatışma çözme misyonlarının başarısını etkileyen nedensel faktörler ile de yakından ilişkilidir. ECOWAS’ın Liberya ve Sierra Leone’de yaşanan çatışmaların çözümü misyonlarını etkileyen uluslararası, bölgesel ve yerel düzeydeki nedensel faktörlerin analizinde ise sırasıyla realizm, sosyal inşacılık ve üçüncü dünya yaklaşımı ikna edici açıklamalar sunar.

THE ROLE OF ECOWAS IN CONFLICTS RESOLUTION: A COMPARATIVE STUDY ON THE CASES OF LIBERIA AND SIERRA-LEONE. This thesis aims to analyze the role of ECOWAS in conflict resolution by conducting a cooperative case study on Liberia and Sierra Leone civil wars. Why did ECOWAS opt for political deepening from 1990 and what was its role in West Africa? What are the conflict resolution mechanisms that ECOWAS used to resolve the Liberian and Sierra Leonean conflicts? How to assess the causal factors affecting the ECOWAS conflict resolution role in Liberia and Sierra Leonean Civil Wars at the International, regional and domestic levels? To carry out this research, the comparative case study methodology is used. Neofunctionalism serves as a framework for understanding the processes of economic integration in a region. That’s why it provides persuasive arguments for explain the evolution of ECOWAS from an economic integration to adopting conflict resolution roles. However, the process of regional economic integration in West Afrika has been tied to peace and security since there is a strong correlation between economic development and political stability. Therefore regional multilateralism of West Africa could better be understood by analyzing the casual factors that affect the ECOWAS conflict resolution role at international, regional and domestic level. Realism, Social Constructivism and Third World Approach provides persuasive explanations for the successes and failures of ECOWAS conflict resolution role in Liberia and Sierra Leone civil wars at international, regional and domestic level.
Çatışma çözümünde ecowas'ın rolü : Liberya ve Sierra-Leone örneklerinin karşılaştırmalı analizi
Keywords: analyzing the casual factors that affect the ECOWAS conflict resolution role at international; Ancak; anlamak için bir çerçeve görevi görür; arasında sıkı bir ilişki olduğu için; barış ve güvenliğin sağlanmasına kadar olan dönemde ECOWAS’ın çatışma çözümündeki; barış ve güvenlik garantisi olmadan yürütülemez; Batı Afrika’da bölgesel ekonomik entegrasyon süreci; bölgedeki ekonomik entegrasyon süreçlerini; bölgesel ve yerel; bölgesel ve yerel düzeylerde etkileyen nedensel faktörler nasıl değerlendirilir?; Bu araştırmayı gerçekleştirmek için karşılaştırmalı vaka çalışması metodolojisi; Bu nedenle de ECOWAS’ın bir ekonomik; Bu tez karşılaştırmalı vaka analizi ile Liberya ve Sierra Leone iç savaşlarında başlangıçtan; conflicts? How to assess the causal factors affecting the ECOWAS conflict resolution role in; cooperative case study on Liberia and Sierra Leone civil wars; ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜNDE ECOWAS'IN ROLÜ: LİBERYA VE SİERRA-LEONE; derinleşmeyi seçti ve Batı Afrika'da yaşanan iç savaşların çözümünde rolü nedir?; Dolayısıyla Batı Afrika'nın bölgesel çok taraflılığı; dünya yaklaşımı ikna edici açıklamalar sunar; düzeydeki nedensel faktörlerin analizinde ise sırasıyla realizm; ECOWAS neden 1990'dan itibaren siyasi; ECOWAS'ın Liberya ve Sierra Leone; ECOWAS'ın Liberya ve Sierra Leone ihtilaflarını çözmek için kullandığı mekanizmalar; ECOWAS’ın Liberya ve Sierra Leone’de; ekonomik kalkınma ile siyasi istikrar; entegrasyondan çatışma çözümü rolüne evrimine ikna edici açıklamalar sunmaktadır; However; International relations; integration in a region; kullanılmıştır; level; Liberia; Liberia and Sierra Leonean Civil Wars at the International; Liberya; nedensel faktörler ile de yakından ilişkilidir; nelerdir? Liberya ve Sierra Leone iç Savaşlarında ECOWAS’ın çatışma çözümü rolünü; Neofonksiyonel yaklaşım; Neofunctionalism serves as a framework for understanding the processes of economic; of ECOWAS from an economic integration to adopting conflict resolution roles; örneklerinde olduğu gibi üye ülkelerdeki çatışma çözme misyonlarının başarısını etkileyen; ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ; political deepening from 1990 and what was its role in West Africa? What are the conflict; provides persuasive explanations for the successes and failures of ECOWAS conflict; Realism; regional and domestic; regional and domestic level; regional and domestic levels?; resolution mechanisms that ECOWAS used to resolve the Liberian and Sierra Leonean; resolution role in Liberia and Sierra Leone civil wars at international; rolünü analiz etmeyi hedeflemektedir; security since there is a strong correlation between economic development and political; Sierra Leone; Social Constructivism and Third World Approach; sosyal inşacılık ve üçüncü; stability; STUDY ON THE CASES OF LIBERIA AND SIERRA-LEONE; That’s why it provides persuasive arguments for explain the evolution; the comparative case study methodology is used; the process of regional economic integration in West Afrika has been tied to peace and; THE ROLE OF ECOWAS IN CONFLICTS RESOLUTION: A COMPARATIVE; Therefore regional multilateralism of West Africa could better be understood by; This thesis aims to analyze the role of ECOWAS in conflict resolution by conducting a; To carry out this research; uluslararası; Uluslararası ilişkiler; Why did ECOWAS opt for; yaşanan çatışmaların çözümü misyonlarını etkileyen uluslararası