Sermaye yapısını etkileyen faktörler : Borsa İstanbul'da işlem gören çimento şirketleri üzerine bir uygulama - Ay, Furkan (My University, 2018)
Sermaye yapısının dengesinin nasıl olması gerektiği konusunda birçok tartışma bulunmaktadır. Bununla beraber sermaye yapısına etki eden faktörleri inceleyen ve anlamlı ilişkiler elde eden çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu tezin amacı da sermaye yapısını belirleyen firmaya özgü faktörlerin araştırılmasıdır. Bu amaçla Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören 15 çimento firmasının 2010-2017 yılı dönemi verilerinin istatistiksel araştırması 6 model kurularak panel veri analizi ile gerçekleştirilmiştir. Açıklayıcı değişkenler, önceki çalışmalar ve bulunulan sektör göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre, BİST çimento sektöründe borç dışı vergi kalkanının sermaye yapısını etkileyen en önemli faktör olduğu tespit edilmiştir. Uzun vadeli borcun toplam aktiflere oranı için herhangi bir açıklayıcı ve anlamlı bir model oluşturulamamıştır. Uzun vadeli borçlardaki değişim bu çalışmada yer alan açıklayıcı değişkenler ile açıklanamamaktadır. Büyüklük değişkeni bazı modellerde dengeleme teorisini desteklerken, yine aynı değişkenin ve diğer değişkenlerin sermaye yapısı ile olan ilişkilerinin yönlerine bakıldığında; BİST çimento sektörünün genel olarak finansman hiyerarşisi teorisine uygun davrandığı sonucuna varılmıştır.

There are so many arguments about how the balance of capital structure should be. Nevertheless, many studies have been made determinants of capital structure in which meaningful relationships were found. The aim of this thesis is to investigate the firm-specific determinants of capital structure. For this purpose, statistical analysis was made with 2010-2017 year data of 15 cement companies traded in Borsa Istanbul (BIST). Panel data regression method was used in the research and 6 models were defined. The explanatory variables have been determined to take into consideration the previous studies and the cement sector.According to the results obtained, non-debt tax shield is the most important factor affecting capital structure in BIST cement sector. An explanatory and meaningful model was not able established for the ratio of long-term debt to total assets. The change in long-term debt cannot be explained by the explanatory variables included in this study. While the size variable supports the trade-off theory in some models, and looking at the directions of the relations between the same variable and the other variables with the capital structure; the BIST cement industry generally is said to be compatible with pecking order theory.
Keywords: Capital market; Cement industries; Cement Sector; Çimento endüstrisi; Çimento Sektörü Capital Structure; Investments; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi; Sermaye piyasası; Sermaye Yapısı; Stocks; Stoklar; Turkey; Türkiye; Yatırımlar