Income distribution and and structural effects of the common agricultural policy: with special reference to italy - Mızraklı, Ömer Faruk (My University, 2006)
ÖZET Birçok önemli çalışmada, tarım kesimini desteklemek amacıyla sıkça kullanılan fiyat destek politikasının iki önemli ve istenmeyen etkiye yol açtığı savunulmaktadır. Bunlardan birincisi bu politikaların sağladığı gelir desteği miktarının üretilen ürün miktarıyla doğru orantılı olması sebebiyle büyük çiftliklerin sağlanan gelirden çok daha büyük oranda faydalanması ve dolayısıyla küçük ve büyük çiftlikler arasında bir gelir adaletsizliği yaratılmasıdır. İkincisi ise tarımsal yapı üzerindeki (yapısal) etkisidir. Fiyat destek politikalarının fiyatı sabitlemek yanında çoğu zaman da yükselttikleri göz önüne alındığında, görece yüksek maliyetli küçük çiftlikler ortaya çıkmakta veya bunlar ölçek ekonomilerinden yararlanmak üzere büyüyememektedir. Bu ise tarım sektöründe gereğinden fazla kaynak birikimine neden olabilmektedir. Fiyat destek politikasına alternatif olarak geliştirilen ‘doğrudan gelir ödemeleri’ ise bu iki açıdan fiyat destek politikası ile aynı etkileri yapabilmektedir. Bu çalışmada fiyat destek ve doğrudan gelir ödemeleri politikalarının bu iki etkisinin AB ülkeleri tarım sektörlerinde ve özellikle de İtalya örneğinde ortaya çıkıp çıkmadığı araştırılmaktadır. Gerçekten de ortak tarım politikası tarihi boyunca büyük ve küçük çiftlikler arasında önemli oranda bir gelir dağılımı adaletsizliği gözlenmektedir. Ortak Tarım Politikasından büyük ölçekli işletmeler küçüklerden çok daha fazla faydalanmaktadırlar. Bununla birlikte yapısal etki göz önüne alındığında incelenen dönemde çiftliklerin ölçek ekonomilerinden tam anlamıyla yararlanabilecek ölçüde büyümemelerine rağmen büyüklüklerde belirli oranda da olsa bir artış gözlenmektedir. İtalya da buna bir istisna oluşturmamaktadır Bu çalışmada ortak tarım politikasının gelir dağılımını bozucu etkisi vurgulanmakta ancak kaynak dağılımı konusunda tarım politikaları yanında göz önüne alınması gereken diğer ulusal politikalar, çiftçi tercihleri ve teknolojik gelişme gibi faktörlerin varlığına da dikkat çekilmektedir. İncelenen dönemdeki gelişmeler ancak bu faktörler dikkate alındığında açıklanabilir.

ÖZET In many studies, two unwanted effects of price support policy as an instrument for agricultural support are discussed. Firstly, since the income provided with price support is directly proportional to the amount of production, large farms benefit more than the small farms. Therefore, price support policy cause an unfair distribution of benefits among farms of different sizes. Secondly, since price support policy usually includes raised prices, many high-cost small farms could survive. This would cause an over-allocation of resources in agriculture and thus, worsen the agricultural structure. ‘Direct income payments policy’ could still create the same problems. This study aims to examine whether these two effects can be observed in the EU agriculture in general and in Italy in particular. In fact, during the period analysed, there is an unfair distribution of benefits. Large farm always benefit more from the CAP. In terms of resource allocation and structural change however, the situation is more complex. Although farms can not increase in size to the extent that they can fully benefit from scale economies, there is a slight improvement in sizes. Italian example is not an exception to this. In this study, it is proposed that although CAP has actually worsen the income distribution in EU agriculture, it is not the only factor determining the agricultural structures. There are other factors like national policies, farmers’ preferences and technological progress that should be taken into account to be able to explain the developments in farm sizes and resource allocation in European agriculture.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Tarım ve Devlet; Tarım_Ekonomik Yönleri_Avrupa Birliği; Tarım_Ekonomik Yönleri_Türkiye