Meslek liseleri elektrik öğretmenlerine duygusal zeka haritası uygulaması - Nazlı, Ercan (My University, 2003)
MESLEK LİSELERİ ELEKTRİK ÖĞRETMENLERİNE DUYGUSAL ZEKA HARİTASI UYGULAMASI Kişilerin özel ve sosyal hayatlarında başarıya ulaşmak için ihtiyaç duydukları becerilerin önemli bir kısmını Duygusal Zeka kavramı içinde ifade etmemiz mümkün. Son araştırmalardan elde edilen sonuçlar da insanların Duygusal Zeka yeteneklerini geliştirme potansiyeline sahip olduklarını göstermektedir. Bu noktadan hareketle İstanbul İlinde görev yapan elektrik öğretmenlerinin Duygusal Zeka potansiyellerinin tespiti ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler bu araştırmanın temelini oluşturacaktır. Araştırma için Duygusal Zeka ile ilgili çalışmalarıyla gündemdeki yerini korumakta olan Psikolog Dr. Daniel Goleman'ın çizdiği Duygusal Yeterlilikler Çerçevesi'ndeki konuları içeren bir ölçek, uzmanlarında yardımıyla hazırlanarak geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda; toplam ölçek alpha değeri= 0,86 olarak bulunmuş, ölçek için geçerli ve güvenilir denilmiştir. Bu işlem sonrasında anket elektrik öğretmenlerine uygulanarak elde edilen sonuçlar tarafımızdan değerlendirilmiştir. Beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde; problem durumu, amaçlar, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde, beynin yapısı ve özellikleriyle ilgili genel bilgi verildikten sonra, zeka kavramına ilişkin kuramlara değinilmiş, daha sonra duygular ve Duygusal Zekayla ilgili literatüre yer verilmiştir. Yöntem kısmını oluşturan üçüncü bölümde; araştırma modeli, evren, örneklem, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması, verilerin toplanması, işlenmesi, çözümü ve yorumlanmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, araştırma sonucunda elde edilen bulgular, bağımsız değişkenlere göre uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiş ve gerekli yorumlamalar yapılmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise; sonuçlar ve elde edilen veriler ışığında geliştirilen öneriler yer almaktadır. Sonuçlarda göstermiştir ki elektrik öğretmenlerinin ortalamanın biraz üzerinde Duygusal Yeterliliği bulunmaktadır ve bu konuda geliştirici çalışmalar yapmaları gerekmektedir Haziran 2003 Ercan NAZLI

THE EMOTIONAL QUOTIENT MAP OF THE ELECTRIC TEACHERS OF TECHNICAL AND VOCATIONAL SCHOOLS We can possibly indicate most of the skills within Emotional Quotient that individual must have to achieve success. According to the results obtained from recent researche, indivuduals can enhance their emotional potentials the assessment of the emotional quotient potentials of the electric teachers can be taken as the basis of this research. The inventory is prepared , by taking Dr. Daniel Goleman's Emotional Skills as basis and by the help of the experts of this area. Relaibility and validity studies are made and Alpha value is found 0,86 then the inventory is applied to the electric teachers selected by random and the findings are evaluated. This thesis consist of five chapters. In the first chapter the problem sentence, objectives, assumptions, limitations, and definitions are stated. In the second chapter of the thesis the publications related with structure of the brain, theories related with intelligence, emotions and emotional quotient are indicated. In the third chapter of the model of research universe, population and relaibility and validity, data collections and interpretation of the data, are stated. In the fourth chapter the findings are given by tables and related interpretations are defined. In the fifth chapter conclusions and proposals are indicated. The conclusions show that the electric teachers are having above avarage emotional quotion and must enhance their emotional skills. June 2003 Ercan NAZLI
Keywords: Duygusal Zeka; Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğretim kadrosu