Kaynaklı atölye yapılarının dayanım hesapları - Türkmen, Ali (My University, 2007)
KAYNAKLI ATÖLYE YAPILARININ DAYANIM HESAPLARI Konstrüksiyon sistemi amaca uygun ve sistemden en fazla mukavemeti ve en az maliyeti alabilmek için benzeri bir çok sistem incelendi ve irdelendi. Bu sistemler üzerinden bilgi toplandı. Toplanan bu bilgiler bir araya getirilerek sistemin avan (ön tasarım ) projesi hazırlandı. Kaynaklı atölye yapılarının hesabı yapılırken sistemin tasarım noktasına çok fazla önem verildi. Konstrüksiyon atölye sisteminin oluşturulması için etkin olan tüm faktörler bir araya toplandı. Elde edilen bu bilgiler teknik hesaplamalarla birleştirilerek sistemin çözümü için hesaplamalar yapıldı. Hesaplamalar yapılırken tamamen standartlara uyuldu ve mühendislik fikri gerektiren kısımların kararı edinilen tecrübe ve bilgi araştırması sonucu verilmiştir. Atölyenin dayanım hesaplamaları yapılırken yapısal analiz olan SAP2000 kullanıldı. Programla sistem için gerekli tüm çözünler yaptırılarak sistemin genel hatları kesitleri belirlendi. bu hesap değerleri sayısal olarak elle de hesaplanarak bilgisayarın doğruluğu da kanıtlandı buradan elde edilen sayısal yük değerleri ile bağlantı noktaları ile alakalı hesaplamalar yapıldı. Detay hesaplamalarının seçimi tamamıyla üretim aşamasının kolay ve çabuk yapılabilirliği düşünülerek dizayn edildi. Sistemin hesaplanmasındaki gerekli işlem sırası yapıldıktan sonra sitemin tam mukavemetli çalışabilmesi için nasıl uygulamasının yapılması gerektiği ve bu uygulamada nelere dikkat edileceği noktalarına değinilmiştir.

STRENGTH CALCULATIONS OF WELDED WORKSHOP BUILDINGS Many alternative workshop buildıng systems were analyzed to obtain maximum strength and minimum cost. In order to achieve it many data was collected and evaluated. From these datum a primary project was constructed. In strength calculation of welded workshop buildings extra attention was given to post project design . All effective factors were examined. The obtained technical data were used in the strength calculations. All related standarts were used in system analysis. In order to calculate the section stresses SAP 2000 analysis programme was used. With this programme cross sections of the constructions was determined. The strength of the determined cross sections were manually calculated in order not to make a mistake. The connections of the construction were all designed to obtain an easy and fast production . In strength calculation the necessary operation steps were detailly explained .These operation steps were carefully chosen to obtain full strength in the construction
Keywords: Kaynak; Metal Eğitimi