Tüketicilerin yaşam tarzlarına bağlı olarak ürün ambalajı rengi tercihleri: bir araştırma - Yazıcı, Gülçin (My University, 2009)
tarzı, Renk, Ambalaj, Tüketici Davranışları ÖZET TÜKETİCİLERİN YAŞAM TARZLARINA BAĞLI OLARAK ÜRÜN AMBALAJI RENGİ TERCİHLERİ Günümüzde süpermarket ve hipermarketlerin çoğalması ile birlikte tüketiciler ürünlerle direkt olarak karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumda ürünler, tüketicilere kendi kendilerini pazarlamak zorundadırlar. Ürünlerin kendilerini pazarlayabilmeleri için görselliklerini kullanmaları gerekmektedir ve bunu da ambalajlarını kullanarak yapmaktadırlar. Ambalajın unsurlarından biri olan renk tüketici ile iletişime geçen ilk unsurdur. Ambalaj rengi ürün hakkında tüketiciye ilk bilgiyi vermesi açısından oldukça önemli bir kavramdır. Çalışmanın ana konularından biri olan yaşam tarzları ise günümüzde önemli kavramlardan biri haline gelmiştir. Yaşam tarzları, tüketicilerin boş zamanlarında neler yaptıklarını, ilgilerinin neler olduğunu, çevresinde nelere önem verdiklerini kısacası tüketicinin nasıl yaşadığını anlatmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise tüketicilerin yaşam tarzlarına bağlı olarak, gıda ürünleri ambalajlarında renk tercihlerini ortaya çıkarmaktır. Tüketicilerin yaşam tarzlarına bakılarak ambalaj rengi tercihlerinde farklılık olup olmadığı incelenmiştir.

COLOUR PACKAGE PREFERENCES DEPENDİNG ON CONSUMERS’ LİFESTYLE: AN APPLICATION In our age consumers are directly facing with the products as number of supermarkets and hypermarkets increased a lot. In this case products must market themselves to consumers. Products should use their visuality in order to market themselves and it’s being done by packages. Colour is one of the package components and it’s the primary component that contacts with consumer. Package colour is quite important as it’s giving the first idea about the product to consumer. Lifestyles , one of the main subjects this thesis is an important concept of today’s world. Lifestyles define what the consumers are doing in their spare times, their interests , the things that they give importance in their environment. The aim of this thesis is to discover the food package colour preferences of consumers depending on their life styles. Analysed if consumers’ have different package colour choices or not by taking their life styles into account.
Keywords: Pazarlama; Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi