Türkiye – Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi - Wufujıang, Maner (My University, 2013)
Ekonomisi, Türkiye – Çin Dış Ticaret İlişkileri, Maden Sektörü ÖZET TÜRKİYE – ÇİN HALK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini barındıran Çin Halk Cumhuriyeti, 1970’li yılların başında Türkiye ile resmi diplomatik ilişkilerini başlamış ve 1970’li yılların sonu itibariyle sürdürülen ekonomik reformlarıyla gelişmeye hız vermiştir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne katılması ise “dışarıdaki dünya” ile daha serbestçe ticaret yapmasını sağlamıştır ve o günden beri yaptıkları ekonomik performansla bugün dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü haline gelmiştir. Bu çalışmada Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomik gelişimine değinilerek Türkiye ile olan dış ticaret ilişkileri incelenmiştir. 1980’lerde başlayan Türkiye - Çin Halk Cumhuriyeti dış ticareti 1980’lerin ortalarından itibaren Türkiye aleyhine açık vermeye başlamış ve 2012 yılına geldiğinde söz konusu açık 18,462 Milyar Amerikan Doları seviyesine çıkmıştır. Çalışmada Türkiye madencilik sektörünün iki ülke arasındaki mevcut açığı küçültmekte önemli rol oynayacağı ortaya konulmaya çalışılmıştır. nese Economy, Turkey - China Foreign Trade Relations, Mining Sector

THE ANALYSIS OF RELATIONSHIP BETWEEN TURKEY AND CHINA IN TERMS OF ECONOMICS The People's Republic of China (P.R.C.) hosts nearly one-fifth of the world's population that began official diplomatic relations with Turkey in the early 1970s and gave rise to evolve with the ongoing economic reforms at the end of the 1970s. In 2001 the P.R.C. joined the World Trade Organization, that makes it trade with outside world more freely and since then by their economic performance, it has become the second largest economic power in the world today. In this study, referring to the economic development of the P.R.C., the foreign trade relations with Turkey were investigated. The foreign trade between Turkey and the P.R.C. began in the 1980s and from the mid-1980s the trade deficit began putting against Turkey, when in 2012 the concerned trade deficit rose to 18.462 billion U.S. dollars. In this study, the potential power of the Turkey's mining sector will play an important role in the major to miniaturize the existing trade deficit between the two countries has been demonstrated.
Keywords: Çin; Dış Ekonomik İlişkiler; Mineral Endüstrisi; Türkiye