Yardımcı üreme yöntemlerine yönelik yeni yönetmelik sonrası değişen üro-androloji hasta profili ve bunun kliniğe yansıması - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Resmi gazetede yayınlanan 2005 mali yılı bütçe uygulama talimatı tedavi yardımı yönetmeliğine göre memurlarımız, ancak eğitim ve üniversite hastaneleri tarafından belirtilen esaslara uygun olarak düzenlenecek resmi sağlık kurulu raporu ile yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olabileceklerini belgelendirmeleri halinde ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanabileceklerdir. Biz bu çalışmada yönetmelik öncesi ve sonrasında Üro-Androloji polikliniğine gelen hasta profilini değerlendirmeyi ve bunun üroloji pratiğini nasıl etkilediğini incelemeyi ve yorumlamayı amaçladık. Üro-Androloji polikliniğimize Ağustos 2001-Ağustos 2004 tarihleri arasında başvuran 55 primer infertilitesi olan erkek olgu ile Haziran 2006- Mart 2007 tarihleri arasında başvuran diğer 42 erkek olgu karşılaştırıldı. Her iki grup; başvuru yaşı, evlilik süresi, korunmasız cinsel ilişki süresi, eş zamanlı kadın etkeni varlığı, önceki ürolojik ameliyatları, azospermik hasta sayısı açısından değerlendirildi. Anne baba adaylarının evlilik süresi, yönetmelik öncesi dönemde 7,59 iken yönetmelik sonrasında 6,24 olarak saptanmış ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ortalama yaşı her iki grupta benzerdir. Korunmasız cinsel ilişki süresi yönetmelik öncesi dönemde 7 yıl iken bu yeni dönemde 5,21’e inmiş fakat istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır. Yeni yönetmelik sonrasında Üro-Androloji kliniğine başvuran olgularda azospermik olguların sayısı yönetmelik öncesi gruba göre belirgin azalmıştır. Yönetmelik öncesinde azospermik hastalar erkek hasta profilinin %72’sini oluştururken yasa sonrası başvuran grupta %23’e gerilemiştir. Yeni yönetmelik sonrasında maddi kaygılar devletin yardımıyla ortadan kalktığından üroloji kliniklerine başvuruların daha erken zamanda olacağı ve de üroloji uzmanı imzası zorunluluğu nedeniyle oligospermik olgu sayısında bir artışla karşılaşılacağı görülmektedir. Bu nedenledir ki; idiyopatik oligospermi tedavisine yönelik çalışmaların artması, cerrahi ile düzeltilebilecek infertilite nedenlerinin daha özenle ve zaman ayrılarak incelenmesi, üroloji asistan eğitiminde mikro-cerrahi androlojik işlemlere ağırlık verilmesi ve uzmanlık sonrası bunlara yönelik kursların daha sık süreçlerle düzenlenmesi gerekliliği doğacaktır

Introduction: According to the new regulation in assisted reproductive techniques law in 2005, government employee must receive a health board statement from a teaching or university hospital proving the necessity of assisted reproductive techniques in order to get this service for free. In this study we aimed to evaluate the patient profile, who admitted to the Uro-Andrology clinic, before and after the new regulation and its impact on urologic practice. Materials and Methods: Fifty five male patients, who admitted between August 2001 and August 2004, and 42 male patients, who admitted between June 2006 and March 2007, with primary male infertility were compared in terms of age at the time of admission, marriage duration, duration of unprotected intercourse, accompanying female factor, previous urological operations and number of patients with azoospermia. Results: The mean marriage durations were 7.59 years before and 6.24 years after the new regulation but were statistically insignificant. Mean age at the time of admission was similar in both groups. Mean duration of unprotected intercourse were 7 years before and 5.21 years after the new regulation but the difference was statistically insignificant. After the new regulation the number of patients with azoospermia was significantly lower than the other group. Before 2005 patients with azoospermia accounted 72% of the group but this reduced to 23% after the new regulation. Conclusion: After the new regulation, the possibility to receive free service in an assisted reproductive techniques center and the necessity of urological evaluation will cause earlier referral to the urology clinics and increase in the number of patients with oligospermia. Therefore, there is need for studies in idiopathic oligospermia treatment, for detailed evaluation of the patients with a surgically corrected infertility, for an extra afford in andrological micro-surgical practice in urology resident education and CME courses in this field
The new regulation for assisted reproductive techniques: Changing uro-andrology patient profile and impact on urological practice
Keywords: Üroloji ve Nefroloji