1991 yılından günümüze Azebaycan merkez bankası ve uyguladığı para politikası - Hacıyev, Murad (My University, 2008)
1991 YILINDAN GÜNÜMÜZE AZERBAYCAN MERKEZ BANKASI VE UYGULADIĞI PARA POLİTİKASI Murad HACIYEV Çalışmamızın amacı bağımsızlığını kazandıktan sonra Azerbaycan’da kurulan Merkez Bankasının kuruluş yapısını ve günümüze kadar uyguladığı para politikalarını değerlendirmektir. Araştırmamızda, dünyada ve Azerbaycan’da merkez bankacılığının tarihi geçmişi kısaca birinci bölümde özetlenmiş ve eski Sovyet sistemi içerisinde Azerbaycan’ın konumu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Azerbaycan ekonomisinin yeni piyasa ekonomisine geçişi ile Milli Bankasın’ın tekrar doğuşu, onun serbest piyasa ekonomisi içerisinde etkinliği incelenmiş ve belirlenen görevleri nasıl gerçekleştirdiğine bakılmıştır. Üçüncü bölümde ulaştığımız sonuç 2000’li yıllardan sonra Azerbaycan Merkez Bankası Kanunu’nda çağdaş anlamda yapılmış yeni düzenlemelerin etkisi ve Merkez Bankasının 2006 yılından uygulamaya konduğu para reformu, para ve kur politikaları gösterilmiştir. Son olarak Merkez Bankası’nın uygulamış olduğu para reformu yılında ( 2007 ) piyasalardaki durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.

CENTRAL BANK OF AZERBAIJAN AND ITS MONETARY POLICY SINCE 1991 TILL TODAY The aim of our study is to evaluate organisaton frame and monetary policy of Central Bank that has been established after gaining independence in Azerbaijan. In our study, history of Central Bank at world and in Azerbaijan briefly summarized in first chapter and position of Azerbaijan in Ex-Soviet system is analysed. The new rise of Central Bank by transition of Azerbaijan economy to market economy and its efficiency in free market economy is analysed in second chapter. Besides, realisation of defined duties is handled in second chapter. The effect of new regulations made in modern sense in Law of Central Bank of Azerbaijan after 2000 year and monetary and currency policy, monetary reform that Central Bank put in practice after 2006 is pointed in third chapter. Finally it is tried to put forward state of market in the year of monetary reform ( 2007 ) performed by Central Bank.
Keywords: Azebaycan Merkez Bankası; Bankalar ve Bankacılık; Para Politikası_Azerbaycan