Sigorta şirketlerinde karşılaşılabilecek suistimal risklerinin kontrol edilebilmesi için suistimal önleme prosedürünün oluşturulması - Eres, Mehmet Şakir (My University, 2013)
Sigorta, dayanışma ilkesine dayanmakla birlikte önemli ancak beklenmeyen kayıplara karşı korunmak üzere tasarlanmıştır. Sigorta suistimalleri ise gerçek kayıpları karşılamak üzere birçok dürüst sigortalı tarafından ödenen primlerle oluşan fonların sahte başvuru ve hasarlar tarafından tüketilmesi sonucunu doğurmaktadır. Son yıllarda artan suistimaller nedeniyle şirketler zor durumda kalmaktadır. Dolayısıyla bu durum hem sigorta şirketleri hem de sigortalı üzerinde etkileri olumsuz olmaktadır. Bu suistimaller birçok sigortalı müşterilerin mağdur duruma düşmesine neden olmakta aynı zamanda dürüst sigortalıların büyük çoğunluğu ödedikleri yüksek primlerle yapılan suistimallerin de bedelini ödemektedir. Ayrıca suistimaller sadece dışarıdan (aracılar, sigortalılar gibi) gelebileceği gibi şirketler içerisinden (personel gibi) de gelebilecektir. Sigorta şirketinin karşı karşıya olduğu bu suistimal riskleri ile bu risklerin önlenmesine ilişkin önleme prosedürünün oluşturulması gerekmektedir. Dolayısıyla sigorta sektörü üretim veya hasar aşamasında gelebilecek suistimaller ile aracı veya şirket içi suistimallerin tespiti ve önlenmesini garanti etmek üzere sistemlerini ve denetimlerini kuvvetlendirmeleri ve bu mücadele yöntemlerini de sürekli geliştirmelidirler. gortacılıkta suistimal, suistimal, suistimal önleme prosedürü, suistimal önlenmesi anketi, risk, suistimal riski.

Insurance, are based on the principle of solidarity, designed to protect against significant and unexpected losses. Insurance frauds cause to consume the premiums that paid by many honest insured to meet the actual losses because of fraudulent application and claims. Companies are in a difficult position because of the frauds increased in recent years.That contiditons cause negative impact on both the insured and the insurance companies. These frauds cause to be aggrieved of many insured customers at the same time the cost of these frauds are met with high premiums paid by honest insured. Frauds can occurs not only from the outside (agents, policyholders, etc.) but also within the company like (staff, etc.) Fraud prevention process should be established for the prevention of such risks and fraud risks faced by the insurance company. Therefore, the insurance sector need to strengthen their systems in order to ensure the determination and prevention of frauds within the company or outside and frauds that that may occur during on production and claims process , also continuously improve their struggle methods. Key words: insurance fraud, fraud, fraud prevention process, survey of fraud prevention, risk, fraud risk
Keywords: Risk Yönetimi; Sigorta; Suistimal