İç mekanda renk ve renklerin insan psikolojisine etkileri - Alici, Nedim (My University, 2019)
İÇ MEKANDA RENK VE RENKLERİN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİMekanları biçimlendiren, insanların yaşamsal ihtiyaçları için gerekli düzenlemeleri yapan, donatıları belirleyen ve mekana dair tasarım sürecini ilerleten mimar ve iç mimarlardır. Mekanlar, sahip oldukları donatılar ile anlam kazanır, renkler ile birey üzerinde psikolojik etkiler sağlar. Renkler, aynı zamanda mekana kimlik kazandırır, insan üzerinde etki bırakır ve insanlara bu yolla dokunur. Renkler insanların veya toplumların karakterini, kimliğini, sosyo-kültürel birikimini, psikolojisini, coğrafyasını yansıtır. Bu bakımdan mekanların da yansıttıkları renkler, insanlar üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır.Renklerin iç mekanlarda insan psikolojisine olan etkileri konulu araştırma çalışması dört bölümden oluşmaktadır: 1. Bölüm: Mekan, 2. Bölüm: Renk, 3. Bölüm: Rengin İnsan Psikolojisine Etkisi, 4. Bölüm: Sonuç olarak sıralanmaktadır.1. Bölüm - Mekan; öncelikle mekan kavramının tanımı farklı bakış açıları ile ele alınarak açıklanmakta, mekanda fizyolojik, sosyolojik, psikolojik algı ve algı türleri hakkında inceleme yapılarak bu konularda bilgi verilmektedir. Mekanı ortaya çıkaran yapı öğeleri ve donatıları, birlikte uyumlu biçimde işlevlerini yerine getirmeleri için kusursuz biçimde mekan örgütlenmesi yapılarak mekanın tasarım süreci ilerletilmelidir. Bu bağlamda ilk bölümde, mekan, mekan örgütlenmesi ve iç mekan tasarımı hakkında bilgi verilmektedir.2. Bölüm - Renk; bu başlık altında renklerin nasıl ortaya çıktıkları, görme olayının nasıl gerçekleştiği ve renk-ışık bağıntısı irdelenmektedir. Renklerin; tür, doygunluk, parlaklık gibi fiziksel özellikleri ile renklerin sınıflandırılması hakkında bilgiler verilerek renk sistemlerindeki farklı renk anlayışları incelenmektedir. Ayrıca renklerin kendi aralarında oluşturdukları uyum ve kontrastlıklara değinilerek renk ve mekan, renk ve birey ilişkileri açıklanmakta ve bu açıklamalar görseller ile desteklenmektedir.3. Bölüm - Renklerin İnsan Psikolojisine Etkisi; insan psikolojisi ve renklerin etkileri arasında bağıntı kurularak, insan psikolojisi ve renklerin psikolojik etkilerine değinilmektedir. Bu yolla öncelikle insan psikolojisi ve renk psikolojisi hakkında bilgiler aktarılmaktadır. Devamında, mekanlardaki renk kullanımları sonunda ortaya çıkan psikolojik ve sosyolojik etkiler açıklanmaktadır. Nihai olarak, renklerin mekanlarda bireyler üzerindeki psikolojik etkileri anlatılmaktadır.4. Bölüm – Sonuç; bu bölümde araştırma çalışmasının tümü kapsayıcı bir bakış açısı ile ele alınıp anlatıldığı bölümdür. Araştırmanın amacına yönelik çıkarımlar yapılarak, konuya dair öneriler sunulmuştur.

COLOR IN INTERIOR SPACE AND THE EFFECTS OF COLORS ON HUMAN PSYCHOLOGYThe architects and interior designers are who shape the spaces, make the necessary arrangements for people’s vital needs, determine the equipments and improve the design process of the space. The spaces gain meaning with the equipments they have, they have an psychological effects on the individual with colors. The colors, also give identity to the place and leave an impression on the people and touch to people in this way. Colors reflect the character, identity, socio-cultural backlog, psychology and geography of people or societies. In this regard, the colors reflected by the spaces, produce different effects on people.The research study that has the arguments about the effects of colors on human psychology in the interior spaces consists of four parts. 1st Part - Space(Place), 2nd Part - Color, 3rd Part - The Effect Of Color On Human Psychology, 4th Part - Result (Consequence) are sorted as.1st Part - Space(Place): Firstly, the definition of space consept is explained with different point of view. About the physiological, sociological, psychological, perception and perceptions types in the space are examined and informed about these issues. The building elements and equipments that put forward the space, should be improved the process of design of space thereby doing perfect space organization to perform functions together in accord. In this context, the information is given about space, space organization and interior design in the first part.2nd Part - Color: Under this headline, how the colors emerged, how the sight event happened and the color-light the relation were examined. Different colors in color system are examined by giving information about the physical properties of colors such as type, saturation and brightness. In addition, color and space, color and individual relationships are explained and this explanations are supported by visuals.3rd Part - The Effect Of Color On Human Psychology: Human psychology and effects of colors are mentioned by the creating relation between human psychology and color effect. In this way, firstly the information about human psychology and color psychology are given. Next, the psychological and sociological effects that occur at the end of color use in spaces are explained. Finally, it is described of psychological effects of colors on individuals in spaces.4th Part - Result (Consequence): This is the part that all of the research work is described and deal with an inclusive point of view. The suggestions according to topic are presented by making inferences for the purpose of the research.
Keywords: Colors; Design; Human Psychology; Interior architecture; Interior Spaces; Işık; İç Mekan; İç mimari; İnsan Psikolojisi; Light; Mekan Algısı Color; Perception of Space; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Renk; Renkler; Tasarım