Sıçanlarda yanığa bağlı uzak organ hasarında gilaburu'nun (viburnum opulus l.) olası tedavi edici ve koruyucu etkilerinin araştırılması - Usuk, Sinem (My University, 2019)
Amaç: Gilaburu (Viburnum opulus L., GB) Türkiye’de etnobotanik kullanımı olan ve zengin polifenol içeriğine sahip bir meyvedir. Çalışmanın amacı, sıçanlarda yanığa bağlı uzak organ hasarında GB meyve ekstresinin olası tedavi edici ve koruyucu etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Eter anestezisi altında sırt derileri tıraş edilen sıçanlar, 90 °C’lik (yanık) veya 25 °C’lik (kontrol) su banyosunda 10 saniye süreyle tutuldular ve yanıktan hemen sonra ve 24. saatte serum fizyolojik (1ml; oral) veya GB (100 mg/ kg/ gün; oral) ile tedavi edildiler. Ön tedavi grubunda ise GB, yanık oluşturulmadan 1 hafta önce uygulanmaya başlandı. Sıçanlar yanıktan 48 saat sonra dekapite edildi, serum ve doku örneklerinde biyokimyasal parametreler ölçüldü. Veriler ANOVA ve Student'ın t testi ile değerlendirildi. Çalışma M.Ü. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (29.2018.mar).Bulgular: Yanık grubunda yüksek serum karaciğer enzimleri, karaciğer ve ileum dokularında artmış myeloperoksidaz aktivitesi, mikroskopik hasar skoru, malondialdehit, luminol- ve lusigenin-aracılı kemiluminesans (KL) değerleri ve azalmış glutatyon seviyeleri, GB tedavileri ile geri dönmüştür (p<0,05-0,001). İleum dokusundaki yüksek nitrik oksit ve peroksinitrit KL, smad-3 ve interlökin (IL)-6 seviyeleri ile karaciğer dokusundaki artmış kaspaz-3 ve IL-8 seviyeleri, GB tedavileri azalmıştır (p<0,05-0,001). Karaciğer dokusunda artmış matriks metalloproteinaz-9 seviyesi ise GB tedavileri ile değişmemiştir. Ayrıca, her iki dokuda, 8-hidroksi-2’-deoksiguanozin, transforme edici büyüme faktörü-beta1, tümör nekroz faktör-alfa, IL-1beta, ve interferon-gama seviyeleri kontrol grubuna göre yanık grubunda değişmemiştir.Sonuçlar: Gilaburu, yanığa bağlı oksidatif stresi ve inflamatuvar yanıtı baskılayarak uzak organlarda oksidatif hasara karşı iyileştirici ve/ veya koruyucu etkiler göstermektedir.

Aim: Gilaburu (Viburnum opulus L., GB) is a fruit with rich polyphenol content and used ethnobotanically in Turkey. In this study, we investigated the putative therapeutic and protective effects of GB fruit extract on burn-induced remote organ injury in rats. Material and Method: Under anaesthesia, rats were exposed to 90 °C (burn) or 25°C (control) water bath for 10s to induce burn and treated orally either with saline (1ml) or GB (100 mg/ kg/ d) immediately and at 24h after the burn injury. In the pretreatment group, GB administration was started 1 week before the burn injury. Rats were sacrificed 48h after burn injury, biochemical parameters in serum and tissue samples were measured. Data were analyzed with ANOVA and Student’s t-test. Study was approved by the M.U. Animal Care and Use Committee (29.2018.mar).Results: High liver enzymes in the serum, elevated myeloperoxidase, malondialdehyde, microscopic damage score, luminol-and lucigenin-enhanced chemiluminescence (CL) values, and reduced glutathione levels in liver and intestinal tissues of the burn group were all reversed by GB treatments (p<0,05-0,001). Increased nitric oxide and peroxynitrite CL, smad-3 and interleukin (IL)-6 levels in intestinal and elevated caspase-3 and IL-8 levels in liver tissues were decreased by GB treatments (p<0,05-0,001). Increased matrix metalloproteinase-9 level in liver tissue was not changed by GB treatments. 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine, transforming growth factor-beta1, tumor necrosis factor-alphaIL-1beta and interferon-gamma levels were not changed in burn group in both tissues. Conclusions: Gilaburu has therapeutic and/ or protective effects against burn-induced oxidative damage in remote organs by inhibiting burn-induced oxidative stress and inflammatory response.
Keywords: Flavonoidler; Flavonoids; Gilaburu; Neutrophil; Nötrofil Burn injury; Oksidatif hasar; Oxidative damage; Yanık hasarı