İç aydınlatma otomasyonunda scada sistemlerinin kullanımı ve örnek uygulama - Koyunlu, Yaşar (My University, 2010)
İÇ AYDINLATMA OTOMASYONUNDA SCADA SİSTEMLERİNİN KULLANIMI VE ÖRNEK UYGULAMA Gelişen teknoloji ile birlikte, bilgisayar aydınlatma için vazgeçilmezlerden biri olmuştur. Bilgisayar teknolojileri ile birlikte endüstriyel otomasyon sistemleri de her geçen gün büyük bir hızla gelişmektedir. Bu gelişmeler birçok alanda ilerlemelere yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Ölçme laboratuarında, gelişen aydınlatma programları ve Uzaktan Gözlem Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) sistemleri yardımıyla optimal enerji tüketimi sağlayarak aydınlatma otomasyonu dizayn ve geliştirilmesidir. Bu çalışmada, bilgisayar aydınlatma konumu belirlenen lambalar, Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) ve SCADA vasıtasıyla kademeli olarak kontrol edilmektedir. Bu kontrol yardımıyla lambaların açma kapama durumları gün ışığının değişimine bağlı olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak geleneksel method olan manuel kontrollü aydınlatma sistemi ile bu çalışmadaki otomasyon sistemi mukayese edilmiş, dikkate değer bir enerji tasarrufunun elde edildiği gözlenmiştir. Temmuz 2010 Yaşar KOYUNLU

USING SCADA SYSTEMS AT THE INDOOR LIGHTING AUTOMATION AND SAMPLE APPLICATION Together with the developing technology, computer has been one of the indispensables for the illumination. Industrial automation systems have been developing along with computer technologies. These developments have caused progress many areas. The aim of this study is to design and develop illumination automation in the Measuring Laboratory of M.U Technical Education Faculty, by providing optimal energy consumption, via developing illumination programmes and Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) systems. In the study, the type and the location of the lamps have been determined by the computer illumination programme gradually controlled via Programmable Logic Controller (PLC) and SCADA. With the help of this control on or off positions of lamps are determined according to the variation of day light. As a conclusion, manually controlled illumination system which is the traditional method and the automation system in the study has been compared and it has been observed that a remarkable energy saving has been obtained. July 2010 Yaşar KOYUNLU
Keywords: Aydınlatma; Elektrik