Seçilmiş makroekonomik göstergeler ile İMKB-100 endeksi arasındaki ilişkinin analizi - Zengin, Nüman (My University, 2009)
Bu çalışmada, istatistikî tahmin modelleri önce teorik olarak incelenmiş, daha sonra da bu modellerin uygulamada nasıl kullanıldığını göstermek amacıyla, bu istatistikî tahmin modelleri kullanılarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bileşik endeks değerlerinin tahmini yapılmıştır. Ocak 2002 – Aralık 2008 dönemi aylık verileri kullanılarak, İMKB Ulusal – 100 Endeksi ile bazı makroekonomik değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığını tespit edilmiştir. Kullanılan makroekonomik değişkenler, dolar kuru, mevduat faiz oranı, altın fiyatı, sanayi üretim endeksi ve enflasyon (TUFE) dur. Zaman serisi verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre döviz kuru, faiz oranı ve enflasyon ile İMKB endeksi arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu, buna karşılık altın fiyatı ve sanayi üretim endeksi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. MKB 100 Endeksi, Makroekonomik Göstergeler, Çoklu Regresyon Analizi

In this study, the statistical probability models were first examined and later on the estimation of Istanbul equity common stock Exchange (IMKB) values were revealed by using those statistical probability models in order to practically understand how to use the models concerned. It was seen to be if there was any correlation between IMKB national 100 index and some macroeconomic variables by referring monthly datum of the periods of january 2002 -december 2008. The macro-economic varrients used in study are US Dolar Exchange rates , deposit interests, gold prices, industrial prodaction index and inflation rates . In the analyses of time series, multi linear regresion methot was used . Base on the results achieved, it was found out that there was a negative corelation between US Dolar Exchange rates, deposit interests and inflation with IMKB index whereas a positive corelation noticed between gold price and industrial prodaction. Key Words: IMKB 100 Index, Macroeconomic Variables, Multiple Regression Analysis
Keywords: Borsa; Ekonomik Göstergeler; Sermaye Piyasası