Kamu Diplomasisi Aracı Olarak_x000D_ Medya: TRT World Örneği - AYDENİZ, HEDİYETULLAH (My University, 2019)
Soğuk Savaş dönemi kavramı olan kamu diplomasisi, uluslararası ilişkilerin bir faaliyetalanı ve iletişim süreç yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Bir hükümetin ulusal amaçlarınınve güncel politikalarının olduğu kadar ulusunun fikir ve ideallerinin, kuruluşlarının vekültürünün muhatap ülkelerin halkınca anlaşılması amacıyla bilgilendirilmesi ve o halklarınulusal menfaat çerçevesinde dış politikalara dâhil edilmesi amacıyla gerçekleştirilen iletişimsürecidir. Medya bu iletişim sürecinin yönetilmesindeki en önemli araçlardan birisidir. Hızlı,kolay ve etkin bir şekilde muhataplara ulaşabilme kabiliyeti bakımından medya, kamudiplomasisi aracı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca internetin yaygınlaşması ve sektörel işleyişbakımından medyanın bundan yararlanmasıyla medya türleri arasında dâhil edilen “yenimedya”, basılı, işitsel ve görsel medyayı kapsayan geleneksel medyanın işleyişi açısından dakamu diplomasisi ile ilgili çalışma ve tartışmalar noktasında önemli bir role ve etkiye sahipolmuştur. Bu çalışmada 2015 yılında yayına başlayan ve TRT’nin İngilizce olarak dünyayayayın yapan ilk kanalı olan TRT World, yeni medya da dikkate alınarak, bir yöntem olarak dakabul edilen tarihsel sosyolojik yaklaşımdan yararlanılarak Türkiye’nin kamu diplomasisifaaliyetleri kapsamında ele alınmaktadır. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nünçalışmalarından hareketle tespit edilmeye çalışılan Türkiye’nin kamu diplomasisi stratejisive bunun bir parçası olarak değerlendirilen TRT World, nitel yöntemlerden birisi olanvaka incelemesi/durum çalışması (case study) çerçevesinde ele alınmıştır. Bu çerçevedeçoklu veri kaynaklarından ve veri toplama tekniklerinden yararlanılarak (istatistikler, yarıyapılandırılmış görüşme, dökümün incelemeleri, röportajlar, vb.) TRT World’un “kuruluşsüreci, amaç ve hedefleri, bütçesi, organizasyonel yapısı, personel politikası, hedef kitlesi,konumlandırılması, haber stratejisi, TV programları, resmi web sayfası ve sosyal medyahesapları” incelenmiştir. Sonuç olarak TRT World’un dünyaya İngilizce yayın yaparakTürkiye’nin kamu diplomasisi stratejisinin unsurlarından birisi olduğu ve Türkiye’ninuluslararası yayıncılık çabalarının tamamlayıcı bir aktörü olduğu sonucuna varılmıştır.

Public diplomacy, the concept of the Cold War period, is defined as an area of activity of_x000D_ international relations and communication process management. It is the communication_x000D_ process that carried out in order to inform the people of respondent countries about the_x000D_ national goals and current policies of a government as well as the nation’s ideas and ideals,_x000D_ institutions and culture and to include those people in foreign policies on the purpose_x000D_ of national interest. Media is one of the important tool in managing this communication_x000D_ process. The media is used as a tool of public diplomacy in terms of its ability to reach its_x000D_ respondents quickly, easily and effectively. In addition, the new media, which has been_x000D_ included among media types due to the widespread use of the internet and the media_x000D_ benefiting from this in the terms of sectoral functioning, has also had an important role and_x000D_ effect at the point of the works and debates on public diplomacy in terms of the functioning of_x000D_ traditional media, which includes printed, audio and visual media. In this study, TRT World,_x000D_ which has started to broadcast in 2015 and the first channel of TRT to broadcast to all world_x000D_ in English, is addressed within the scope of public diplomacy events by considering the_x000D_ new media and benefiting from the historical sociological approach accepted as a method._x000D_ Turkey’s public diplomacy strategy, that tried to determine based on the works of The Office_x000D_ of Public Diplomacy, and TRT World, which is considered as a part of it, were addressed_x000D_ within the scope of the case study which is one of the qualitative research methods. In this_x000D_ context, TRT World’s establishment process, goals and objectives, budget, organizational_x000D_ structure, personnel policy, audience, positioning, news strategy, TV programs, official web_x000D_ page and social media accounts were examined by using multiple data sources and data_x000D_ collection techniques (statistics, semi-structured interviews, podcasts, interviews, etc.). As_x000D_ a result, it is concluded that TRT World is one of the dimension of Turkish public diplomacy_x000D_ by broadcasting in English to the world and an integral actor of international broadcasting_x000D_ efforts in Turkey.
The Media as Public Diplomacy Tool: The Case of TRT World