Risâle-i Merâtibü's-Sâlik (Süleymaniye Kütüphanesi/ Hacı Mahmud Efendi bölümü No 3276) (inceleme-metin-dizin) - Sonkaya, Emriye (My University, 2017)
Bu çalışmada, Risāle-i Merātibü’s-Sālik adlı tasavvuf alanına ait Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eser incelenmiştir. Bu eser Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Bölümü 3276 numarada kayıtlıdır. Tez çalışması giriş bölümü dışında inceleme, metin, dizin ve tıpkıbasım şeklinde dört ana bölümden oluşmaktadır. Girişte, metin, müellif ve eser hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde, metnin yazım özellikleri, tasavvufî söz varlığı özellikleri ile metinde geçen Türkçe, Arapça ve Farsça isim ve sıfat tamlamaları incelenmiştir. Metin bölümünde Risāle-i Merātibü’s-Sālik metninin transkripsiyonu yapılmıştır. Dizin bölümünde metinde geçen bütün kelime ve birleşik yapılar ile bazı ibâreler alfabetik olarak dizilmiş ve anlamlandırılmıştır. Tıpkıbasım bölümünde ise eserin tıpkıbasımına yer verilmişitr.

In this study a text called Risāle-i Merātibü’s-Sālik has been examined. The text is registered in Süleymaniye Library Hacı Mahmud Efendi Corpus no 3276. The study consist of 4 chapters, namely, Introduction, Examination, Text with transcription, Index and Facsimile edition.In the chapter Introduction was given knowledge about the text and author, subject matter. In the Examination part, features of the text, vocabulary belongs to mysticism of the text, possessive and adjectival constructions of the text, was detected. In the text, transcription of Risāle-i Merātibü’s-Sālik has been done. In the index, the page and line numbers of the words in the text are given.
Keywords: Mysticism; Osmanlı Türkçesi; Risale; Risāle-i Merātibü’s-Sālik; Tasavvuf; Tasavvuf Ottoman Turkish; Türk dili ve edebiyatı