Obezi̇te sınıflamasına göre egzersi̇z bari̇yerleri̇ ve fasi̇li̇tatörleri̇ni̇n incelenmesi̇: ni̇tel araştırma - AVCI, ENDER ERSİN; DEMİRBÜKEN, İLKŞAN; POLAT, MİNE GÜLDEN; TİMURTAŞ, EREN (My University, 2021)
Obezite küresel bir halk sağlığı problemidir. Obezitenin önlenmesi ve tedavisinde egzersiz etkin bir yöntemdir. Egzersiz davranışını kazandırmaya yönelik yaklaşımların geliştirilmesi için obez bireyleri egzersize teşvik eden ve egzersiz yapmalarına engel olan faktörlerin belirlenmesi önemlidir. Çalışmada obez tanılı bireylerde obezite sınıflamasına göre egzersiz bariyerleri ve fasilitatörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya Kasım 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Üsküdar Diyabet ve Obezite merkezinden 115 katılımcı davet edildi. Yaş ortalaması 51.7±9.7, Beden Kitle İndeksi ortalaması 33.5±6.2 olan 69 Kadın, 37 Erkek toplam 106 birey çalışmaya katıldı. Bireyler, Dünya Sağlık Örgütünün obezite sınıflamasına göre gruplandırıldı. Bariyerleri ve fasilitatörleri derinlemesine anlamak amacıyla nitel araştırma yöntemi tercih edildi. Egzersizin rutin olarak uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmasındaki en önemli etken, uygulanmamasında en önemli nedene yönelik sorular yer alan bir rehber ile görüşmeler gerçekleştirildi. Kaydedilen görüşmeler, transkripsiyonun ardından araştırmacılar tarafından manuel olarak temalandırıldı. Nitel görüşmeler sonrasından elde edilen egzersiz bariyerleri kişisel ve çevresel faktörler olarak iki boyuta ayrıldı. Kişisel bariyerler ise fiziksel ve psikososyal olarak iki alt boyutta sınıflandırıldı. Morbid obez grubunda en fazla görülen bariyerin ağrı olduğu belirlendi. Obez I, II ve fazla kilolu gruplarında motivasyon eksikliğinin en sık karşılaşılan egzersiz bariyeri olduğu saptandı. Tüm gruplarda en sık karşılaşılan çevresel egzersiz bariyerinin ise zaman ayıramama olduğu görüldü. Egzersiz fasilitatörlerinin tematik analizi sonucunda sağlıklı olabilmek, sağlık profesyonelinin önermesi, egzersizlerin yararlarının önemsenmesi tüm gruplarda en sık karşılaşılan temalar olarak belirlendi. Çalışma sonuçları obez bireylerin egzersiz bariyerlerinin saptandığı çalışmalardan elde edilen sonuçlarla benzerlik göstermektedir. Belirlenen egzersiz bariyerleri klinisyenlerin obez bireylerde egzersiz davranışı kazandırılmasına yönelik geliştirilecek stratejilere yön verici olacaktır. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Obezite, Fiziksel Aktivite

Obesity is a global public health problem. Exercise is an effective method for prevention and treatment of obesity. It is important to know the exercise barriers and facilitators for improving to gain exercise behavior in obese individuals. We aimed to determine exercise barriers and facilitators according to obesity classification. Between November2019-March2020; 115 participants from “Üsküdar Diyabet ve Obezite Merkezi” were invited. A total of 106 individuals, 69 females and 37 males, with mean age 51.7 ± 9.7 and mean Body Mass Index 33.5 ± 6.2, participated to study. Participants were classified according to the World Health Organization's obesity classification. A qualitative research method was chosen to understand the barriers and facilitators in-depth. Questions were asked about exercise routine, the factors in performing the exercise, and the reasons for not doing it. Obtained exercise barriers were divided into dimensions as personal and environmental. Personal barriers were classified as physical and psychosocial. The pain was a common barrier in the morbid obese group. Lack of motivation was the most common barrier in obese I, II, and overweight groups. The common environmental barrier in all groups was lack of time. The exercise facilitators determined for all groups were the desire to be healthy, the recommendations of healthcare professionals, and the thought that exercise was beneficial. The results are similar to the other studies about exercise barriers that were determined in obese individuals. The determined exercise barriers will guide the strategies to be developed for clinicians to gain exercise behavior in obese individuals. Keywords: Exercise, Obesity, Physical Activity
Investigation of exercise barriers and facilitators according To obesity classification: qualitative research
Keywords: Egzersiz; Obezite; Fiziksel Aktivite; Exercise; Obesity; Physical Activity