Aile işletmelerinin sermaye yapısı üzerine bir inceleme - MASUN, MEHMET ALTAN; OMAĞ, ACLAN (My University, 2022)
Sermaye yapısı finansal kararların bir unsuru olup, farklı faktörlere bağlı olarak şekillenir. İşletmelerin mali tablolarından bilançonun pasif kısmı sermaye yapısının nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olur. Aile işletmeleri de kendilerine özgü yapılarıyla farklı kaynakların bir arada kullanıldığı işletmelerdir. Kuruluşta ve ilk dönemlerde daha fazla özsermayeden yararlanan aile işletmelerinde zamanla büyüme olduğunda farklı finansman tercihleri söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmada da, örnek bir aile işletmesinin sermaye yapısını belirlemek amacıyla 2017-2019 dönemi bilançoları dikey analiz yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, şirketin incelenen dönemde sermaye yapısında kısa vadeli borçların ağırlıkta olduğunu göstermiştir. Şirketin yararlandığı diğer kaynaklar sırasıyla özsermaye ile uzun vadeli borçlar olmuştur.

Capital structure is an element of financial decisions and is shaped by various factors. The liability part of the balance sheet helps us to understand how the capital structure is formed. Family firms are defined as businesses where different resources are used together with their unique structures. There may be different financing preferences when there is growth over time in family businesses which benefit more from equity capital in their establishment and early periods. In this study, in order to determine the capital structure of a sample family business, the balance sheets for the 2017-2019 period were examined by vertical analysis method. The results obtained showed that the company’s capital structure was dominated by short-term debts in the period under review. Other sources utilized by the company were equity and longterm liabilities, respectively.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Finansman; Social Sciences and Humanities; Management; Finance; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Aile İşletmeleri; Sermaye Yapısı; Dikey Analiz; Family Firms; Capital Structure; Vertical Analysis