Yapay sinir ağları yardımı ile enerji sektöründe talep tahmini - Uygun, İlknur (My University, 2015)
YAPAY SİNİR AĞLARI YARDIMI İLE ENERJİ SEKTÖRÜNDE TALEP TAHMİNİ Ülkelerin toplumsal gelişimlerinin belirleyici unsuru olan enerji günlük yaşamın ve sanayinin en önemli girdilerinden biridir. Sanayileşme ve kalkınma yarışında öne geçebilme çabasındaki uluslar bu yarışta uzun dönemli ve kârlı enerji politikaları üretmeleri gerekmektedir. Dünyada sık sık gündeme gelen enerji krizleri, ülkeleri enerji politikaları konusunda daha hassas, daha akılcı hareket etmeye zorlamaktadır. Enerjinin ucuz, kaliteli zamanında ve güvenilir şekilde temini öncelikli enerji politikaları arasında yer almalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından Türkiye’nin enerji politikası; “ülke enerji ihtiyacının amaçlanan ekonomik büyümeyi gerçekleştirecek, sosyal kalkınma hamlelerini destekleyecek ve yönlendirecek şekilde, zamanında, yeterli, güvenilir, ekonomik koşullarda ve çevresel etkileri de göz önüne alınarak sağlanması” olarak belirlenmiştir. Başarılı enerji politikalarını belirleyebilmek için ise geleceğe yönelik güvenilir ve doğru tahminlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bu tez çalışmasında Yapay Sinir Ağları ile sebep-sonuç ilişkisine dayalı enerji talep tahmini yapılmıştır. YSA üzerine araştırmalar yapılarak enerji sektöründe kullanılan tahmin modelleri incelenmiş ve Nisan 2015- Mart 2016 arası saatlik elektrik enerji talep tahmini için ilgili değişkenler kullanılarak Türkiye net elektrik enerji talebi tahmin edilmiştir. YSA, Enerji, Talep Tahmini, ETKB

DEMAND FORECASTING ANALYSIS WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORK AND A STUDY OF THE ENERGY SECTOR Energy which is the dominant determinant of social development is the most important inputs of the industry and the life. In order to lead the race in the industrialization and development, nations have to produce sustainable, long-term and profitable energy policies . Energy crisis all over the world make countries to be more sensitive to their energy policies, which force them to act more rationally. Cheap, clean, reliable and high quality of energy should be given priority in the policy papers of the whole states. Ministry of Energy and Natural Resources of Turkey claims that The economic growth of the country's energy needs are intended to perform in a way that will support and guide the social development initiatives, timely, adequate, reliable, provision taking into account the economic conditions and environmental effects Reliable and accurate forecast methods for the future parameters make the successful energy policies to determine more easily. In this thesis, energy demand based on the cause-effect relationship with ANN prediction method is made. ANN prediction models were used to examine the energy sector between April 2015- March 2016. The main goal of the paper is to examine this time interval in order to predict or forecast the net electricity demand of Turkey by developed YSA models ANN, Energy, Demand Forecasting, ETKB
Keywords: Ekonometri