K.K. ASTSB. M.Y.O. motor teknikerliği programı için önerilecek otomotiv mekatroniği dersi eğitim programının hazırlanması - Atmanlı, Alpaslan (My University, 2004)
K.K. ASTSB. M.Y.O. MOTOR TEKNİKERLİĞİ NERİLECEK OTOMOTİV MEKATRONİĞİ DERSİ EĞİTİM PROGRAMININ HAZIRLANMASI Mekatronik eğitimi ile ilgili literatür ve yapılan önceki çalışmalar incelendiğinde, günümüzde çok yeni olan mekatronik çalışma alanı, birçok ülkede sanayi ve üniversitelerin ilgi odağı haline geldiği görülmektedir. Yurt dışında çeşitli üniversitelerde mekatronik teknolojileri ile ilgili lisans ve ön lisansprogramlarıaçılmıştır. Mekatronik Avrupa'da son yıllarda daha fazla ilgi çeken ve gündeme alınan bir konu olarak görünmektedir. Danimarka, İsviçre, Finlandiya, Almanya ve İngiltere'de bir çok üniversitede mekatronik bölümleri, programları açılmış ve eğitime devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde mekatronik eğitimini değişik düzeylerde veren çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Japonya'da 1980 itibariyle mekatronik eğitimi ile ilgili programlar verilmektedir. Ülkemizde mekatronik programlarının uygulanmasına yeni başlanmıştır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi 1993'ten bu yana ''Uluslararası Mekatronik Tasarım ve Modelleme Çalışma Toplantısı'' düzenlemektedir. Mayıs 2003 tarihinde Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi bünyesinde Türkiye'de ilk defa Mekatronik Eğitimi Bölümü açılmıştır. Diğer üniversitelerimizde mühendislik eğitiminin özellikle son yılında seçmeli ders olarak veya mekatronik içerikli mezuniyet projeleri ile bu konuya ilgi duyan öğrencilere hizmet sunulmaya çalışıldığı gözlenmiştir. Otomotiv teknolojisinin gelişmesiyle mekatronik otomotiv sektörünün hemen her dalına hakim olmuştur. Artık yeni model araçlarda geliştirilen sistemlerde mekatronikten yararlanılmaktadır. Bu sistemlerin geliştirilmesi, gerekli bakım ve ayar işlemlerinin yapılabilmesi için otomotiv dalında eğitim- öğretim veren üniversitelerin müfredat programlarında otomotiv mekatroniği konusuna yer vermeleri gerektiği anlaşılmıştır. Bu çalışmada ön lisans seviyesinde eğitim veren Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulunun Motor Teknikerliği nde; ''Mekatroniğe Giriş, Otomotivde Elektronik Sistem, Mekatroniğin Otomotiv Üzerindeki Uygulamaları'' üniteleri bulunan ''Otomotiv Mekatroniği'' adı altında yeni bir dersin eğitim hazırlama esaslarına göre bilgilendirici düzeyde hedefleri ve hedef davranışları, değerlendirme oranları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Otomotiv Mekatroniği dersi haftada 1 saat olması planlanarak, kredisi 1 olarak belirlenmiştir. Dersin müfredat dahil olabilmesi ve benzer çalışma yapan üniversitelere kaynak teşkil etmesi için akreditasyon çalışması yapılmıştır. Hazırlanan programın derse girecek olan öğretim elemanı tarafından sistemli bir şekilde kullanılması amacıyla, içerik ünitelere ve alt konulara ayrılarak hafta, hafta incelenecek bilgilerin analizi yapılarak bir dönemi kapsayan müfredat planı yapılmıştır. Nisan, 2004 Alpaslan ATMANLI

PREPERATION OF THE EDUCATION PROGRAM OF THE AUTOMOTIVE MECHATRONICS LECTURE TO BE OFFERED FOR ENGINE TECHNICIAN PROGRAM AT TURKISH LAND FORCES NCO VOCATIONAL COLLEGE When the relevant literature and the previous studies on Mechatronics Education is investigated, it is obvious that mechatronic study field is too new, but gathered focus of attention of industry and universities in many countries. At various universities abroad, university and college programs on mechatronic tecnologies are in progress. In Europe, in last years, mechatronics is seen as a subject given attention too much, and brought on the agenda. At many universities in Denmark, Switzerland, Finland, Germany and England, mechatronic departments and programs are in progress and they are continuing their education. In the United States of America, there are many universities giving mechatronic education at different levels. In Japan, mechatronic educational programs have been given since 1980. In our country, the application of the mechatronic programs has newly started at a limited number of universities. ''International Mechatronic Design and Modeling Study Meeting'' has been held since 1993 at Middle East Technical University. In May 2003, mechatronic education department has started education, for the first time, at Marmara University, Faculty of Technical Education. At many other universities, mechatronics is given as optional, especially, in the last year of the engineering education, or given according to the students interested in this subject with their graduation project. With the development in the automotive technology, the mechatronic prevails in almost all sectors of the automotive. Today, the mechatronic is used for the new brand cars. It is noticed that the universities giving education on automotive should add the automotive mechatronic to their curriculum to increase these systems and to get the needed maintenance and setting. In this study, education program of a new lecture namely ''Automotive Mechatronics'' is prepared taking into consideration goals at the informing level and goal behaviours, evaluation rates and the main contents ''Introduction to Mechatronics, Electronic Systems in Automotive Industry, Mechatronic System Application on Automotive Industry'' for the Engine Technician Program at Turkish Land Forces NCO Vocational College. Automotive Mechatronics lecture is planned 1 hour per week, and the credit is 1. Accreditation studies are also made to be included in the curriculum and to constitute as a source for universities. For the purpose of systematic usage of the program by the instructor, that will have the class a curriculum program continuing a semester, is prepared in dividing the content into the units and sub-classes and in examining the information analysis week by week.
Keywords: Makina Mühendisliği; Mekatronik; Motorlu kara taşıtları; Otomotiv Endüstrisi