1978-2002 yılları arasında PKK ve Türkiye’de bölücü terör hareketlerinin rolü - Atalay, Hamdi (My University, 2004)
Geçmişte Osmanlı devletini, günümüzde de Türkiye Cumhuriyetini en çok uğraştıran meselelerin başında bölücülük gelmektedir. Bölücülük meselesi; dünya tarih literatüründe şark meselesi adıyla geçen ve Avrupa devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı uygulamak istedikleri genel politikanın sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sahneye konulan kısmını teşkil etmektedir. Bugün Türkiye, İran, Irak ve Suriye topraklarında dağınık olarak yaşayan ve kendilerine Kürt adı verilen bu unsurların Türkiye'ye düşman yerli ve yabancı araştırmacıların iddialarının aksine ayrı bir ırk olmadığı dil, edebiyat, tarih, sosyoloji, folklor, ve etnoloji araştırmaları sonucu Kürt adı verilen bu topluluklar ile Türk milletinin bir çok benzer özellik taşıdığı ortaya konulmuştur. Dünyanın en kritik bölgelerinden birisi olan Ortadoğu'da güçlü bir Türkiye'nin varlığını istemeyen birçok ülke, bölgeye yönelik uzun vadeli politika ve stratejiler üretmekte ve uygulamaktadırlar. K.Irak'taki otorite boşluğu da işlerini kolaylaştırmaktadır. Bugün tüm ulusça sıkıntılarını çektiğimiz ve ülkemizin gelişmesini büyük ölçüde engelleyen Kürt sorunu da, batılı ülkeler ve bölge ülkelerinin, Ortadoğu politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. PKK'nın temelleri ise, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra atılmış; önce Ermeni Terör Örgütü eylemleri, arkasından da PKK katliamı olarak karşımıza çıkmıştır. PKK terörü, 1984 - 2002 yılları arasında ülkemizde yarattığı terör ortamında 30 bin insanımızın hayatını kaybetmesine sebebiyet verip, toplumda onarılması güç etkiler bırakırken, ekonomik açıdan da bölgesel bir güç olma potansiyelindeki Türkiye Cumhuriyeti'nin bu süreçte iki büyük ekonomik kriz yaşamasının başlıca sebebi olmuş ve etkilerini bütün Türk halkının yaşamasına sebebiyet vermiştir.

In the past divisiveness was the leading matter which bothered Otoman Empire and same in the Present Turkish Republic. Divisiveness matter is known as east matter in world history literature, this is the east and Southeast part of the policy which european countries wanted to apply Otoman Empire. Today the people who are spread on the lands of Turkey, Iran, Iraq and Syria are known as Kurd. On the contrary some native and foreign researchers claims, who are in a hostile manner against Turkey, it is proved by some researchs that they don't come from a different race cathegory and consequence of linguistic, literary, historical, sociological, folkloric researchs they carry same characteristic feature with turkish people. In the Middle East, where is one of the most critical area in the world, many countries, which don't want the existence of Turkey as a strength country, originate and carry out some long-term regional policies and strategies against this area. Lack of authority in Northern Iraq is also an advantage for them. As a result of western countries policies over Middle East today Kurdish problem is the main reason of our national sufferance and it is the block that stands in front of our national development. PKK was set after Cyprus Peace Operation in 1974. At first we have faced it as an Armenian Terror actions and than it turned into massacre of PKK. In consequence of PKK's terror between the years of 1984-2002 thirty thousand of Turkish citizen lost their lives and it left some effects which are very difficult to repair. And it was the main reason of two big crisis that had detrimental economic effects on Turkish Republic that had some potential to be regional economic strength in that time frame.
Keywords: Çatışma; Sivil itaatsizlik; Terörizm; Terörizm_Türkiye; Toplum bilimleri