Organik tarım üretim ve ihracatı - Uzun, Fatma (My University, 2006)
ORGANİK TARIM ÜRETİM ve İHRACATI Son yıllarda adını duymaya başladığımız organik tarımsal faaliyetler, bugün tüm dünya genelinde uygulanmakta olan bir üretim biçimidir. Gelişmiş ülkelerde, bozulan doğal yapı ve insan sağlığını iyileştirmek amacıyla, çevreyle dost ve sağlıklı ürün tüketim talepleriyle başlayan bu üretim, gelişmekte olan ülkelerde, ihracat potansiyeli olması ve kırsal kalkınmayı beraberinde getirmesi nedenleriyle tercih edilmektedir. Bugün birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede uygulanmakta olan organik tarımsal metodlar, dünya çapında faaliyet gösteren, uluslararası kurum ve kuruluşlarla, ulusal, bölgesel ve uluslararası yönetmelik ya da organizasyonlarla uygulanmaktadır. 1980’lerden bu yana Türkiye’de de ihracat amaçlı başlayan bu üretim yönetimi, son zamanlarda ülkemizde yaygınlaşmaktadır. Özellikle yarattığı ihracat olanakları ve Türkiye’nin toprak yapısının organik üretime uygun olması, Türkiye’de gerekli yapılanmanın oluşmasını sağlamıştır. Bu gün hakkında önemli adımlar atılan organik üretim, Türkiye’deki tarımsal üretimin sağlıklı ve kazançlı sürdürülebilmesi amacıyla üzerinde durulup, yaygınlaştırılması gereken önemli bir üretim yönetimidir

ORGANİC AGRICULTURE PRODUCT and EXPORT Organic agriculture, that becomespopular during last few yearsis the agricultural production method which is applied through the world. This method that put into practice y consumptiondemand of healthy products toprotect human health and natural structruce applied by developing countries for its oppurtunities such as having a polential of export rural developing. İn many developing and developed countries carry organic agriculture out by deponding international assocations and foundations, national, regional and international laws, instructions and organizations. This production that has been used since 1980 for exporting became popular last few years. Especially convenient, productive natural structure for organic production and having opurtunities for export provideformation for this method in Turkey. Although nowadays many initatives are made in this area organic agriculture should be become prevalent for maintaining Turkish agriculture in more healthy, productive and lucrative.
Keywords: Organik Tarım