Stereolitografi yöntemi ile elde edilen üç boyutlu katı biyomodelin hassasiyetinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu çalışmada, iskeletsel bir ünitenin bilgisayarlı tomografi (BT) ve stereolitografi yöntemleri yardımı ile elde edilen üç boyutlu katı biyomodelinin (Anatomik Replikasyonunun); kopyası alınan iskeletsel üniteye benzerliğinin hassasiyeti ve kopyalama yönteminin güvenirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle 13 yaşında vefat eden ve bütün dişleri eksiksiz var olan kız çocuğunun alt çene kemiğinden bilgisayarlı tomografi (BT) ile 1 mm'lik kesitler alınmıştır. Elde edilen alt çene kemiğinin sayısal verileri, özel bir yazılım aracılığı ile sanal ortamda üç boyutlu olarak yeniden yapılandırılmıştır. Daha sonra elde edilen bu üç boyutlu sanal biyomodel, stereolitografi aygıtı (SLA) aracılığı ile sıvı reçine polimerizasyonu ile üç boyutlu katı biyomodel haline getirilmiştir. İskeletsei birim ve katı biyomodel üzerinde elektronik sayısal kompas yardımı ile on iskeletsel ve yedi dişsel olmak üzere toplam on yedi lineer ölçüm yapılmıştır. Elde edilen veriler, korelasyon analizi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler 'intraclass correlation coefficiency', eşleştirilmiş t testi ve yüzde değişim analizleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İskeletsel bütün parametreler %95 güven aralığı içinde kopyalanmıştır. 4 Dişsel parametrelerden 4 tanesi %95 güven aralığı içinde kopyalanırken, diğer 3 dişsel parametre ise %95 güven aralığı dışında kalmıştır. Bu çalışma sonucu elde edilen üç boyutlu katı biyomodel, kraniofasiyal cerrahi ve implant planlamalarında güvenle kullanılabilirken; henüz sabit veya hareketli diş protezleri ve ortognatik cerrahi splint yapımı için gerekli hassasiyeti sağlamadığı düşünülmektedir.

In this study, the similarity and the reliability of the simulation method of the 3-di-mensional solid biomodel (anatomic replication) of a skeletal unit obtained by computerized tomography (CT) and the stereolithography method was investigated. 1mm CT sections of a mandible of a completely dentate girl who died at the age of 13 were used. The digital data of mandibular bone were reconstructed with special soft¬ware on a virtual basis 3-dimensionally. This 3D virtual biomodel was then transformed into a 3D solid biomodel with liquid resin polymerization by stereolithography appliance (SLA). Using electronic numerical caliber compass, 10 skeletal and 7 dental (a total of 17) linear measurements were made on the skeletal unit and solid biomodel. Data obtained were evaluated statistically using the correlation analysis, intraclass correlation coefficient, matching t test and % variation analysis. All the skeletal parameters were copied within the 95 % reliability range. 3 dental parameters were out of the 95 % reliability range while 4 dental parameters were simulated within the 95 % reliability range. The solid 3D biomodel obtained as a result of this study can be utilized safely in the treatment planning of craniofacial surgery and impiantology while it is not thought to provide the sensitivity required for the fabrication of fixed or removable dental prostheses and orthognathic surgical splint yet.
Evaluation of the sensitivity of 3 dimensional solid biomodel obtained by the stereolithography method
Keywords: Diş Hekimliği