Viskon ve viskon elastan karışım kumaşlarının dijital inkjet baskısına yeni bir yaklaşım - Acar, Sevgi (My University, 2020)
VİSKON VE VİSKON ELASTAN KARIŞIM KUMAŞLARININ DİJİTAL İNKJET BASKISINA YENİ BİR YAKLAŞIMHaşıl sökme ve pişirme işlemleri gerçekleştirilmiş %100 viskon dokuma ve %96 viskon %4 elastan örme kumaşlara dijital baskı öncesi pat uygulama işleminde önemli bir yardımcı madde olan üre yerine alternatif kimyasal madde olarak Polietilen Glikol 300, Polietilen Glikol 400 ve Gliserin kullanılmıştır.Baskı sonrası ard işlemlerde yıkama atık suyundan alınan örnekler ile atık sudaki azot ölçüm testleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlardan alternatif kimyasalların, üre yerine muadil kimyasal olarak kullanılabilirliği raporlanmıştır. Aynı zamanda renk verimi, desenlerde kontür netliği ve haslıklar özellikleri karşılaştırılmıştır.Sunulan tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; problemin tanımı ve çalışmanın amacı anlatılmaktadır.İkinci bölümde; dijital baskı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde; deneysel çalışmalar ile uygulamalarda kullanılan yöntemler, maddeler, materyal ve boyarmaddeler ile ilgili bilgiler verilmektedir.Dördüncü bölümde ise; tez çalışması sonucunda elde edilen veriler ortaya konmuş, tartışılmış ve değerlendirilmiştir.

A NEW APPROACH TO DIGITAL INKJET PRINTING OF VISCOSE AND VISCOSE ELASTANE BLENDED FABRICSInstead of urea, which is an important auxiliary product in the digital pre-treatment paste process to desized and scoured 100% viscose weaving and 96% viscose 4% elastane knitted fabrics, Polyethylene Glycol 300, Polyethylene Glycol 400 and Glycerin were used as alternative chemicals.Nitrogen measurement tests in waste water were performed with samples taken from washing waste water in post processes after printing. From the results obtained, the availability of alternative chemicals as equivalent chemicals instead of urea was reported. At the same time, the characteristics of color yield, smudge in patterns and fastness properties were compared.The thesis presented consists of four parts. In the first part , the definition of the problem and the purpose of the study are explained.In the second part, general information about digital printing are given.In the third part, information about methods, chemicals, materials and dyestuffs used in experimental studies and applications are given.In the fourth part, the results obtained from thesis are revealed, discussed and evaluated.
Keywords: Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Tekstil; Textile; ViskonViskon/ ElastanDijital İnkjet BaskıÜresiz Baskı ViscoseViscose/ ElastaneDigital Inkjet PrintingUrea-free Printing