Farklılıkların yönetiminde liderin hareket seçeneklerinin, grup performansı üzerindeki etkileri - Toksa, Hande (My University, 2012)
FARKLILIKLARIN YÖNETİMİNDE LİDERİN HAREKET SEÇENEKLERİNİN, GRUP PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Farklılık kavramı günümüz işletmelerinde hızla önem kazanmaktadır. Çalışanlar aynı örgütsel hedefler için faaliyet göstermekte ancak bireysel farklılıklar ortak paydada buluşmada sorunlar yaratabilmektedir. Bununla birlikte etkin bir yönetim, bireysel farklılıkların avantaja dönüşmesini sağlayabilir. Farklılık Yönetimi, bu noktada hem işletmeler için hem de akademik araştırmalar için önemli bir kavram halini almaktadır. Bu çalışmada, farklılık yönetiminde yöneticinin sergileyeceği hareket seçeneklerinin, grup performansı üzerindeki etkileri sorgulanmaktadır. Bu kapsamda, bir bankanın çağrı merkezinde çalışan çağrı merkezi asistanları ve onların grup yetkililerinin farklılıklara ilişkin algıları ve grup yetkililerinin farklılıklar söz konusu olduğunda hangi davranış seçeneğini benimsedikleri araştırılmıştır. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, farklılık kavramı, önemi, boyutları, avantaj ve dezavantajları ele alınmıştır. İkinci bölümde farklılık yönetimi kavramı, tarihçesi, faydaları, modelleri ve farklılık yönetiminde karşılaşılan engeller yer almaktadır. Üçüncü bölüm, farklılık yönetimi sürecini içermektedir. Dördüncü ve son bölümde ise, liderin farklılık yönetimde benimsediği hareket seçeneği ile çalışanların grup performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaya yönelik olarak yapılan çalışmanın detaylarına ve sonuçlarına yer verilmiştir. Farklılık, farklılık yönetimi, hareket seçenekleri.

THE EFFECTS OF LEADER'S OPTIONS FOR ACTION ON GROUP PERFORMANCE IN DIVERSITY MANAGEMENT In today's organizations the concept of diversity is rapidly gaining importance. Employees operating in the same organizational goals but individual differences can causes problems to meet at common ground. However, effective management can turn individual differences into an advantage. Diversity Management is important both for academic research and for organizations at this point. This study questioned the effects of options for action on group performance, which leader adopt when managing diversity. In this context, this study approached, call center assistants’ and their group authorities’ perceptions of diversity which Works in a bank call center. As well as, study approached which options for action chose by authorities in the case of diversity. Thesis consists of four main sections: In the first chapter, the concept of diversity, importance, dimensions, advantages and disadvantages are discussed. In the second section the concept of managing diversity, history, benefits, models and barriers for diversity management are involved. The third section contains different management process. In the fourth and last section, results and details are given of study which searches relationship between options for action chosen by authorities and group performance. Key words: Diversity, Diversity Management, Options for action
Keywords: Farklılık Yönetimi; Liderlik; Yönetim ve Organizasyon