Reklamlarda melez kültür kullanımı ve değişen sosyal değerin reklamlara yansıması - Tanrıbilir, Ruşen Nurhayat (My University, 2010)
Global Reklam, Yerel Reklam, Melez Reklam ÖZET REKLAMLARDA MELEZ KÜLTÜR KULLANIMI VE DEĞİŞEN SOSYAL DEĞERİN REKLAMLARA YANSIMASI Küreselleşen dünyada bilgi akışıyla birlikte insan akışı da aktifliğini korumaktadır. Bu çerçevede etnik kültürlerinin bağlı bulunduğu vatanlarının dışında yaşayan bireyleri farklı biçimleriyle etkilemeye çalışan reklam mesajları ve stratejileri giderek çeşitlenmektedir. Reklam stratejileri zamanla, global reklamlardan, yerelleşen reklamlara ve son olarak da çalışmamızın ana konusu olan melezleşen reklamlara kadar dönüşüm geçirmiştir. Bu çalışmada özellikle etnik kültürlerinin bağlı bulunduğu vatanlarının dışında yaşayan etnik bakımdan farklı gruplara yönelik reklam stratejilerinden geleneksel bir diğer anlatımla etnik reklam stratejisi ve melez reklam stratejileri incelenmiştir. Hollanda’da yaşayan Türkler ve Türkiye’de yaşayan Gayrimüslimlere yönelik farklı iki reklam stratejisi değerlendirilmiş ve belirtilen grupların bu reklam stratejilerine bakış açıları irdelenmiştir. Bu bağlamda bireylerin bulundukları ülkelerde kendi geleneklerine bağlı kalmakla birlikte çoğunlukla bulundukları ülkenin değerleri ya da küresel ortak sosyal değerler etrafında birleştiği gözlenmiştir. Global Advertising, Local Advertising, Hybrid Advertising

USE OF HYBRID CULTURE IN ADVERTISING AND REFLECTIONS OF SOCIAL VALUES ON ADVERTISING In the globalization world, course of humanity preserves its activity as of information. In this context, the number of advertising strategies aimed to affect individuals who left their own countries and live in other countries are varied. Advertising strategies firstly transformed from global strategies to local strategies and then eventually became hybrid cultural strategies which is the main topic of this paper. In this paper we analyzed especially the custom or ethnic advertising strategy and also oppositely, the hybrid cultural advertising strategy. Two different advertising strategies are evaluated and analyzed in two different chosen fields which are Turkey and Holland. Turkey is a host country for non-muslim ethnic minorities such as Armenian, Greek and Jewish and the Holland has welcomed Turkish minorities as a host country. This paper has tried to find out what is Greek, Jewish, Turk and Armenian viewpoint on the ethnic and hybrid cultural advertising strategies and how they are affected from or realized these strategies. The outcome is minority people are attached to their customs and languages as much as they mostly unite around the common global social values.
Keywords: Global Reklam; Kültür; Reklamcılık; Reklamcılık ve Tanıtım