Türk halk âdet ve ı̇nanmalarının halk eğitimindeki bozuk ı̇şlevleri üzerine bir ı̇nceleme - Erköse, İsmail (My University, 2022)
Bu çalışma kültür, kültürlenme, gelenek, inanma ve işlev kavramlarından hareketle temellendirilmektedir. 20. yüzyılın başlarından günümüze kadar Anadolu Kültürü‟nün; işlev, bozuk işlev vb. kavramlarla şekillendiği görülmektedir. Anadolu inanışlarındaki evlenme biçimleri, ziyaret ve adak, ölüm inanışı ve yemek adetleriyle ilgili bozuk işlevler bu çalışmanın sınırlılıklarını belirlemektedir. Tezin konusunu oluşturan kavramlar, işlev veya bozuk işlev olarak Anadolu‟daki birçok yaşantıyı etkilemiştir. Dolaysıyla bu etkilenmeyle, kişilerin davranışlarında uyum ya da uyumsuz olarak isimlendirilen yapısal farklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumların eğitime yansıması, eğitimin sözcük anlamından yola çıkılarak ilgili kavramların değerlendirmesi, bu tezin amacını oluşturmaktadır.

This study is based on the concepts of culture, acculturation and multiculturalism. It is seen that the concept of function and malfunction etc., which has been shaped by structuralist views especially from the beginning of the 20th century to the present, plays an active role in shaping today's Anatolian Culture. In this context, malfunctions of Anatolian beliefs about Wedding and Marriage, Becoming a Bride, Visiting and Vow, Death Belief and Meal Customs determine the limitations of this study. The concepts that make up the subject of the thesis have affected many lives in Anatolia as functional or malfunctional beliefs. Therefore, with this influence, structural differences, called adaptation or maladaptation, emerge in the behavior of individuals. In this context, the reflection of these situations on education, the evaluation of related concepts based on the word meaning of education, constitute the purpose of this thesis.
Keywords: Âdet; Belief; bozuk işlev; Culture; Dysfunction; halk eğitimi; inanma; Kültür; Public Education; Social life and customs; Sosyal yaşam ve adetler; Tradition; Turkey; Türkiye